Opožděné vzpomínky přehled

Opožděné vzpomínky
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486012/bmid_opozdene-vzpominky-R3x-486012.png 5 79 79

Mimořádně poutavá a dojemná kniha, vydaná poprvé v roce 2008, vychází nyní ve třetím vydání. „Jedenáct mi bylo v Praze, dvanáct v Terezíně, třináct v Osvětimi, čtrnáct na pochodu smrti,“ napsala o svém dětství Evelina Merová, autorka autobiografických Opožděných vzpomínek. Terezínem, Osvětimí a pochodem smrti však pohnuté osudy malé Eveliny nekončí, ale spíše začínají… Osvobození ji zastihuje ve Východním Prusku, odkud je evakuována vojenským vlakem Rudé armády do SSSR. Děvčátka se ujme vojenský lékař, který ji adoptuje. Následují čtyři desetiletí života v Sovětském svazu, ve válkou zničeném a posléze znovu budovaném Leningradě, s novou identitou a starými vzpomínkami, které nikdo nechce slyšet. Se svým traumatem zůstává sama, musí se s ním vyrovnat, protože nic jiného nezbývá a budoucnost mnoho neslibuje….... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opožděné vzpomínky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Nikola086
24.10.2023 5 z 5

Bylo zajímavé číst další z mnoha příběhů přeživších holokaustu. O to více jsem ocenila příběh po válce, kdy se malá Evelina dostala do zcela neznámé země a čekal na ni nový život.
Krásný příběh plný odvahy, naděje a pokory!
Vřele doporučuji přečíst.

IvčaH76
02.10.2022 5 z 5

Krásně napsané. Ukázaná síla ženy, která brala život tak jak přišel s velkou dávkou tvrdosti.


oskli
29.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Tohle jsou přesně ty životní příběhy, které vypovídají o neuvěřitelné vnitřní síle. A nejspíš i o síle rodiny. Pokud má dítě v nejútlejším věku všechno, co potřebuje (lásku, pocit bezpečí a jistoty), dokáže přežít strašné hrůzy. Nezlomit se, nevzdat se, ať se stane cokoli. A ještě mít vnitřní motivaci k tomu něco dokázat, někomu něco předat.
Evelina přišla o celou rodinu, přežila několik koncentráků, následně i pro mě neuvěřitelný život v Leningradě, vystudovat, najít si životního partnera a založit rodinu... Tohle je skutečně inspirativní čtení. Akorát teda nastavuje dost zrcadlo ve smyslu "proč jsme věčně nespokojení, vystresovaní a proč řešíme kraviny, ať už v práci, nebo uvnitř rodiny". Jsou to vlastně malichernosti, na kterých život vůbec nestojí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opožděné vzpomínky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených14x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech6x