Olympijské zpěvy přehled

Olympijské zpěvy
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109468/bmid_olympijske-zpevy-109468.jpg 4 9 9

Verše starověkého řeckého básníka (asi 518-438 př. n. l.), psané většinou na objednávku a oslavující vítěze ve hrách olympijských, pythijských, nemejských a isthmických. Verše zvané epiniky na pozadí jednotlivých vítězství a vítězů ve směle řazených obrazech a odvážně komponovaných větách oslavují staré řecké ideály, tehdy již ideály řecké aristokracie, a mísí realitu s mythem, spojujíce olympioniky, tj. skutečné vítěze závodů, v původu s mythickými héroy.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Pindari Carmina cum fragmentis


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Olympijské zpěvy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

JulianaH.
17.06.2019 3 z 5

Četla jsem asi jako patnáctiletá, když jsem sbírku objevila v babiččině knihovně. Antické literatuře jsem bohužel nikdy nedokázala přijít na chuť a Pindarovy epiniky nejsou výjimkou. Zaujaly mě alespoň motivy z bájesloví, propletené s oslavou jednotlivých vítězů, hlavně o zrození ostrova Rhodos.

Pazúzu96
02.05.2018 3 z 5

Je vidět, že Pindaros psal ty zpěvy na objednávku bohatých mecenášů :-). Nicméně knížka nás seznamuje s různými hrami a soutěžemi, které se ve starém Řecku konaly. Kdo se touto tématikou zabývá, doporučuji.


Jass
28.04.2018 4 z 5

Na téhle knize je krásně vidět ten naprosto jiný pohled na sport. Na sportovní hry jako na náboženskou událost. Na sport jako umění. Patronkami her jsou Charitky, Múzy a Níké - bohyně vítězství. Oslavu vítězů provázejí příběhy z řecké mytologie. Celkově příjemné počtení. Je mi jen trochu líto, že jsem to četla tak letem světem, protože jsem hledala určitou pasáž, kterou jsem ale nenalezna... špatná kniha, ale času s ní stráveného rozhodně nelituji.
P.S. vydání z roku 2002 je dvojjazyčné, krása... neuvěřitelně praktické... ke knize se snad ještě někdy vrátím, až budu mít čas...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Olympijské zpěvy v seznamech

v Přečtených13x
v Doporučených1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

antická literatura olympijské hry starověké Řecko

Autorovy další knížky

Pindaros
řecká, -522 - -446
1968  71%Olympijské zpěvy
2022  90%Pýthijské zpěvy