Ollo - Země sváru přehled

Ollo - Země sváru https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386065/bmid_ollo-zeme-svaru-hBS-386065.jpg 2 23 23

V den oslav letního slunovratu, kdy se v jarlově paláci v hlavním městě koná velkolepá hostina, připlouvají k břehům ostrova Hällristingaru nájezdníci a bez výraznějšího odporu rychle postupují do vnitrozemí. Tak začíná vzpoura, která dosud neměla obdoby. Jarl je mrtev, povražděni jsou i všichni dvořané, kteří se odmítají poklonit novým pánům. Mladičké Ydalir, jarlově dceři a následnici, se však na poslední chvíli podaří uniknout a nalézt úkryt u tajemných elfů. Podaří se jí získat zpět vše, co jí právoplatně náleží? Poněkud záhadné slovo „ollo“ pochází z elfského jazyka a znamená „útes“. Už název knihy tedy nepřímo napovídá, jak velkou roli v příběhu hraje moře: moře coby hranice ostrovní země, o kterou hlavní hrdinka románu soupeří se svými protivníky, moře jako širý obzor, k němuž se upínají tužby i vzpomínky. V příběhu se prolínají prvky klasické fantastiky v tolkienovském stylu s dobrodružstvím z prostředí odlehlého a mýty opředeného severu, jehož mluva a divoký, nespoutaný charakter podněcují představivost a jsou mezi milovníky vyprávění oblíbeným zdrojem inspirace.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ollo - Země sváru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

niki-chan
19.05.2022 3 z 5

Myslím, že této knize nejvíce uškodilo označení česká GOT. Od tohoto označení máte velká očekávání, která se ale rozplynou už s prvními stránkami. Mnoho postav, které byly popsány velmi povrchně, přeskakování v ději a ne vždy logické návaznosti mě často od čtení odrazovalo. Celkem podařená závěrečná bitva. Ale konec nekonec mě opět vrátil k prvotním dojmům.

Turlogh
03.12.2020 2 z 5

Zjevná snaha napsat knihu fantasy ve stylu severských ság či Tolkienovy Středozemě. Snaha bohužel někdy nestačí. Příběh mi připadá takový poslepovaný, místy nelogický, nenavazující. Postavy nepřesvědčivé, nežijící. Děj plytký, nezaujme.
Nečte se příliš dobře, místy vůbec nemá spád a čtenář se do něj nevcítí. Přečetl jsem knihu silou vůle až do konce, nicméně nemohu doporučit ostatním k přečtení. Dvě hvězdy v hodnocení dávám autorce za snahu, nikoli za knihu. Howgh.


BUBO26
02.02.2020 2 z 5

Začalo to dobre a zaujímavo. Autorka načrtla príbeh, ktorý ma upútal. Ale potom sa začali pridávať postavy a motívy a ja som sa príliš často strácal. K ľuďom sa pridali elfovia, odhalila sa ďalšia klišoidná zápletka. Objavovali sa ďalšie magické tvory. Začali sme skákať v čase a priestore, objavovali sa nové postavy, ktoré neboli poriadne nadviazané na príbeh. Strácal som sa. Často boli v knihe odseky, ktoré nie len neobsahovali žiadne časové či priestorové vymedzenie, ale dokonca sa v nich objavovali nijak nešpecifikované postavy. Načo potom tieto odseky boli? Keď už sme pri odsekoch, iniciály (ozdobné počiatočné písmeno) sa píšu len na začiatkoch kapitol! Prečo tu takto začínal každý druhý odsek? Pochopil som, že práve iniciálami sa autorka snaží o časové a priestorové oddelenie (keďže to asi inak nevedela), ale takto to naozaj nefunguje. Kniha obsahuje preklepy a zvláštne vetné skladby (zátvorka v priamej reči?!). Je doplnená mierne detinskými ilustráciami, ktoré kreslila sama autorka. Z textu je patrné, že autorka je veľkou milovníčkou fantasy žánru a že ho má načítaný, bohužiaľ sa to prejavilo práve vykrádaním a klišé. Knihu som nedočítal.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ollo - Země sváru v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

2018  44%Ollo - Země sváru