Ohromné maličkosti / (Obrany) přehled

Ohromné maličkosti / (Obrany) https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112891/bmid_ohromne-malickosti-obrany-HSd-112891.png 4 63 63

Výbor představuje spisovatele jako u nás méně známého esejistu, učícího vnímat ohromné maličkosti, obyčejné přehlížené věci kolem člověka (Ohromné maličkosti, 1909) a snažícího se o obhajobu toho, co lidé označují za špatné, co však bylo kdysi dobré k tomu, aby se něco jiného zlepšilo (Obrany, 1901).

Literatura světová Fejetony, eseje Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Tremendous Trifles / The Defendant , 1909


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ohromné maličkosti / (Obrany). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Johncze
14.08.2023 4 z 5

Dost mimo můj obvyklý záběr, ale bavil mě zde pohled na svět a i na třeba úplně obyčejné věci, o kterých člověk jinak vůbec nepřemýšlí. Je teda nutno říct, že něco šlo mimo mě, něco už není v dnešní době aktuální a něco naopak krásně rezonuje. Plusem jsou velice krátké kapitoly, které se dají číst dle chuti.

sika444
30.12.2021 4 z 5

Některé texty vyvanuly, jiné jsou svěží aktuální. Kde je Chesterton dobový, jsou jeho postřehy jakoby vyprázdněné. Pak ovšem přijde obecná úvaha o pokoře nebo pojednání o fantazii či o posvátném - a hle, je zde text, který byste chtěli umět zpaměti.
Malý příklad: "Komické vzezření dětí je tím nejvzácnějším poutem, které drží vesmír pohromadě. Jejich vratká důstojnost je dojemnější než jakákoli pokora; jejich vážnost dává všemu víc naděje než tisíc karnevalů optimismu; v úžasu jejich velkých zářících očí se zrcadlí hvězdná obloha; a jejich kouzelný, téměř neznatelný nosík nám, jak se zdá, dává tu nejdokonalejší představu o legraci, která nás čeká v království nebeském." No k tomu se přeci nedá nic dodat.


Vidlička
13.05.2019 3 z 5

"Na krabici cínových vojáčků není nic špatného; nečekáme, že budou děti stejně potěšeny krásnou krabicí cínových filantropů." :-))))
Vtipného Chestertona najdete v knížce spoustu. Já ale pro tentokrát dám jen tři hvězdičky, protože hlubokomyslného Chestertona bylo na moje rozpoložení bohužel více. Pana GKC obdivuju, ale čekala jsem spíš něco jako Čapkovo O nejbližších věcech... Ale to je čistě můj problém.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ohromné maličkosti / (Obrany) v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených12x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit19x