Odhalený vesmír přehled

Odhalený vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526526/bmid_odhaleny-vesmir-655739df27db4.jpg 4 136 136

Odhalený vesmír série

1. díl >

Před milionem let vymazala erupce hvězdy Delty Pavonis civilizaci ptakoještěrů z mapy Galaxie. Jejich planetu kolonizují ve 26. století lidé, kteří díky relativistickým motorům Spojených úspěšně pronikají do vesmíru. Odhalený vesmír nabízí příběh plný vražedných intrik a tajných úkolů, hraje se o existenci planet, ale i celého lidstva. Miliardu let stará věštba svede na palubu mezihvězdného korábu Nostalgie po nekonečnu trojici hrdinů rozhodnutých dosáhnout svých cílů za každou cenu Spřádají plány v plánech, čelí tavomoru, šílenství, elektronickým bytostem i prastarým zbraním, které likvidují sebemenší projev inteligentního života. Strhující vesmírná opera plná neuvěřitelných archeologických nálezů, politických převratů, nebezpečných výprav a nečekaných zvratů stojí na moderních astrofyzikálních základech a nabízí jednu z možných odpovědí na otázku, proč je vesmír – kromě nás – tak prázdný.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Revelation Space , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odhalený vesmír. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velice dobrá space opera. Odhalený vesmír je pro mne první sekání s Alastairem Reynoldsem a nutno říct, že proběhlo úspěšně.
Velmi se mi líbil poněkud ponurejší styl vykreslení budoucnosti, kdy se rozhodně nejedná o žádnou technologickou utopii, kde by vše bylo zalité sluncem. Spíše naopak. I volba hlavních protagonistů tomu plně odpovídá, protože do jednoho jsou to prolhaní zmetci. Oceňuji autorovu schopnost pracovat s různými koncepty a situacemi v mezích hard sci fi, bylo vidět, že o tématech, kterých se dotýká hodně ví. Ať už se jedná o astrofyziku, kybernetiku nebo jiné disciplíny.
Skvělé bylo také zpracování zápletky, kdy je prakticky po celou dobu přítomna nějaká záhada. Jejich postupné odhalování je dávkováno s citem a dokáže tak vytvářet velmi zajímavé zvraty.
Jako v klasických space operách se zde setkáváme s různými frakcemi, které maji rozličné a často protichůdné zájmy. Některé části příběhu mají i silně detektivní nádech. Co mi úplně nesedělo bylo příliš prudké vhození do vody, kdy prvních několik desítek procent knihy jsem trochu tápal, kdo je kdo a jaké má cíle. Také jsem si všimnul několika pasáží, kdy se napínavý a akční děj zcela zbytečně přerušil kvůli nějakému vysvětlování.
Ačkoliv kniha moc hezky graduje a nabývá na epičnosti tím víc, čím víc se čtenář dozvídá, měl jsem trochu pocit, že v závěru si autor ukousnul až příliš velké sousto a mohl zůstat malinko více při zemi. Každopádně jde o moc povedenou knihu a do světa, který autor stvořil se velmi rád vrátím i s další publikací. Celkově hodnotím 4/5, přičemž je určitě blíž nahoru, než dolů.

CuPe77
13.04.2022 4 z 5

Tato kniha je opravdu dlouhá, nikoliv počtem stránek, ale tím, že se vše "načítá". Načítají se informace a stále se "NIC" neděje. Konec knihy dostává spád.
Je to dobré, prostě jen delší předehra.
4 - 4,5


ludek.n
26.11.2021 4 z 5

Odhalený vesmír Alastaira Reynoldse je velkolepě rozvržená space opera, toho nejklasičtějšího stylu. Ničím se tady našetří: inteligencí, proprietami, artefakty, záhadami, vzrušujícími momenty, civilizacemi a ani časem (miliarda let sem nebo tam). Na úplném začátku jsem měl pocit, že se toho na mě hrne až příliš - Ultrové, Amaranti, Zahalení, do toho skoky v řádech desítek let, Obroda v soustavě Delta Pavonis, Žlutozem v Epsilon Eridani, Lascailleův záhal v sektoru Tau Ceti a samozřejmě všechno mezi tím, staré události, nové události - chvíli mi z toho šla hlava kolem. Jenže nebyl by to Reynolds, aby to neměl pod čepicí krásně srovnané. Brzy se totiž z toho mohutného toku informací začala klubat ostře vyrýsovaná struktura, která se s každou další otočenou stránkou stávala stále uspořádanější a přehlednější. Jako bych byl hozen do vody a z nezbytnosti se naučil plavat. A co víc, začal jsem si to užívat, cákat, potápět se a řádit na vodních lyžích. Vyprávění totiž nabralo na obrátkách. Ale protože se jedná o román, rozdělený na dva díly, bylo jasné, že na konci knihy se žádné vyvrcholení konat nebude. Zato očekávání… ta jsou vysoká.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Odhalený vesmír v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených187x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených9x
v Knihotéce120x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech4x