Obetný baránok přehled

Obetný baránok https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118103/obetny-baranok-118103.jpg 4 162 162

Angličan John sa vo Francúzsku zoznámi s grófom de Gué, ktorý vyzerá, ako by mu z oka vypadol. John zastúpi grófa v rodine i v podnikaní a nikto zámenu neodhalí - ani grófova manželka, brat, matka... Virtuózne namiešaný koktail rodinných vzťahov a hľadania vlastnej identity v prostredí francúzskej aristokracie.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Scapegoat , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obetný baránok. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Aykiru
18.01.2024 5 z 5

Vykreslit charakter postavy, tak aby byl uvěřitelný a navíc neztratil nic z lidské neukotvenosti, mnočetnosti, ze své rozervanosti a nestálosti a nevědomosti je těžké. Zaplnit takovými postavami knihu se zdá být skoro nemožné, a o přesto to Daphne du Maurier znovu dokázala.
Obětní beránek není románem o záměně jednoho za druhého, ale o tom, kde se obě tak odlišné osobnosti střetávají, poznávají a mění. Spisovatelka se nedrží tak populární konceptu dobrého, nebo špatného člověka – o to zde nejde.
Jde tu o člověka – tečka.
A to je asi vše, co je potřebné vědět.

Čmeláček
11.05.2023 5 z 5

Daphne psát umí, o tom mě přesvědčila už dřív :). A tahle její kniha je zase výborně napsaná a čtivá. Záměna osob mě zaujala a byl jsem zvědavý, jak to dopadne. Víc už psát nebudu, dávám pět stars a pro dnešek končím :))).


stesti.s.knihou
22.02.2022 4 z 5

Obětní beránek byl mým prvním setkáním s autorkou a myslím, že mohu říci, že určitě ne posledním. V knize jde o záměnu dvou vzhledově totožných mužů, jejichž povahová odlišnost však nemůže být vzdálenější. Jeden je konzervativní anglický profesor se smyslem pro spravedlnost, druhý zhýralý francouzský šlechtic. Kniha je kouzelná jednak jazykem, kterým je napsána, druhak popisy francouzského venkova, ale hlavně vykreslením jednotlivých postav, jejich chování a reakcí na na první pohled stejného, avšak natolik odlišného muže, který jim náhle vstupuje do životů a snaží se napravit chyby, které napáchal jeho předchůdce. Sledujeme profesorovu opatrnou přemýšlivou povahu, kterak se snaží zapadnout mezi rodinné příslušníky, začlenit se do života zhýralého šlechtice, ale zároveň do získaného chaosu vnést i trochu organizace a řádu.
V příběhu dochází k mnoha úsměvným momentům, jelikož profesor přijíždí do rodiny bez jakékoli znalosti rodinných poměrů či historie, avšak zároveň i k momentům, které nutí k zamyšlení - ostatně, myslíte si, že kdyby místo vás přišel domů člověk, který by vypadal úplně stejně jako vy, avšak povahově by byl značně odlišný, všimne si někdo rozdílu?
Knihu hodnotím 4/5 a jsem vděčná, že jsem díky #klasikomilove poznala další skvělou autorku!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obetný baránok v seznamech

v Přečtených244x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených11x
v Knihotéce187x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x