Období čarodějů přehled

Období čarodějů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498959/bmid_obdobi-carodeju-cjf-498959.jpg 3 37 37

Divoká fantasy o síle přírody, lidské odvaze i nevědomé schopnosti měnit svůj vlastní osud. Po staletí čerpali čarodějky a čarodějové moc z ročních dob a udržovali tak klima v rovnováze. Atmosféra je však stále nevyzpytatelnější, a oni začínají ztrácet kontrolu. Naději na záchranu představuje Clara – vždyčarka, která jako jediná dokáže kombinovat magii všech čtyř ročních dob. Rok, který má dívka před sebou, změní její pohled na magii i na ni samotnou. Během podzimu se Clara své moci vyhýbá. Její nevyzpytatelná divokost ji děsí, cena za magii je příliš vysoká a ona nechce riskovat ztrátu svých milovaných. V zimě se svět ocitá na pokraji katastrofy. Ničivé požáry střídají smrtící bouře a Clara se smiřuje s myšlenkou, že ona jediná to může zastavit. Na jaře se zamiluje do čaroděje Sanga. Její magická moc posiluje a s ní roste i strach, že ho ztratí. S přicházejícím létem se blíží chaos. Clara ho může zastavit, ale jak se rozhodne? Vybere si moc, nebo štěstí? Splní svou povinnost, nebo převáží láska?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Nature of Witches , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Období čarodějů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

adela.hol
17.11.2023 3 z 5

Čarodějky a čarodějové po staletí čerpají svou moc z ročních období a udržují tak klima v rovnováze. Jenže atmosféra je nevyzpytatelná a oni pomalu začínají ztrácet nad vším kontrolu. Naděje na záchranu padá na bedra sedmnáctileté Clary. Vždyčarky, která je jediná, co dokáže kombinovat magii všech ročních období. Problém je ten, že Clara svou moc neovládá a kvůli tomu už zemřelo několik jejích nejbližších. Nechce svou moc a zároveň jen ona může všechno zachránit. Nalezne nakonec způsob, jak svou moc využít ku prospěchu svému i všem ostatním?

Ačkoliv nemá kniha ani 300 stran, úplná jednohubka to není. Text je napsán malým písmem, ale naštěstí je kniha čtivá. Celkový námět knihy se mi líbil. Magie rozdělená dle ročních období na květočary, létočary, listočary, zimočary mi přišla zajímavá, bavilo mě trénování jejich schopností. Spousta situací se ale opakovala a celý magický svět za mě nebyl pořádně představen.

Z děje jsem se nedozvěděla, kdy a kde se příběh odehrává. Obálka mi evokovala pohádkovo-kouzelný nádech, přitom hlavní hrdinka neustále nosila džíny. Odehrávalo se to nejspíš v normálním lidském světě, ve kterém nikoho nerozhodilo, když do nemocnice přivezli čaroděje. A jak Claru ovlivňovala její moc ohledně citů, si v některých situacích také protiřečilo.

Clara byla typická hrdinka svádějící svůj vnitřní boj. Na jednu stranu jsem ji chápala a vlastně mi ani nevadilo, že její nerozhodnost se táhla větší část knihy. Co mi ale naopak vůbec nesedlo, byla romantická linka, bez které bych se tentokrát obešla. Bohužel jsem jí nevěřila. Alespoň ohledně Sanga. Víc by mi Clara pasovala k Paige. Ani nevím proč.

Finále knihy a rozuzlení zápletky mělo sice velkolepý nádech, ale přišlo mi to zase hrozně málo. Žádny wau efekt se nekonal. Co ale zase oceňuji, byly citáty na začátku každé kapitoly. Ve spoustě z nich se každý mohl najít.

Anež00
10.11.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, proto mě překvapilo že nemá celkově moc dobré hodnocení.
Autorka vytvořila zajímavé prostředí a systém magie. Klidně bych si dokázala představit další knihu z tohoto prostředí.
Velmi se mi líbily citáty na začátku každé kapitoly. Některé jsou velmi poetické.
K postavám, hlavní hrdinka Clara je sice dost nevyrovnaná osobnost ale není to až tak zlé, nejlepší kamarádka Paige byla fajn a Sang je moje nejoblíbenější postava. Velmi se mi líbila i postava pana Harta i když nedostal v knize tolik prostoru. Pozor menší spoiler: A Bourrows, tak toho bych nejradši praštila jako Clara. Jeho zajímá jen její moc. Konec spoileru.
A láska mezi Clarou a Sangem je uvěřitelná, já osobně jsem tam vzájemnou chemii vycítila.
Určitě jsou lepší knihy v této kategorii ale stojí za přečtení. Kdyby šlo, tak hodnotín 4 a půl hvězdy, protože to nelze tak dávám 4, protože má i chyby.


PosPol
18.08.2023 1 z 5

(SPOILER) Clara je jediná vždyčarka na světě. Ostatní čarodějové jsou napojeni na sílu jednoho ze čtyř ročních období. Osud lidstva je tak v jejích rukou, což bude asi problém, protože Clara je zamindrákovaná, věčně se litující a na každé stránce fňukající hrdinka. Tak nádherná obalka, tak skvělý příběh s poselstvím a bum ho! Autorka vše zprzní holkou, co nezvládá svoje myslenky, natož svoji moc. Při otázce, zda zachránit celý svět, nebo zvolit vlastní pohodlí má jasno.

Po dlouhé době fantasy, kde jsem těžko hledala pozitiva. Líbil se mi svět, kde vedle sebe žijí čarodějové i soumrační (jakože mudlové). Skvělé bylo poukázání na likvidaci planety lidmi. Konečně normální kluk (Sang) a ne ultra neodolatelný alfasamec. A škoda, že nedostala více prostoru kamarádka Paige.

A tím končí pozitiva a od teď už vše jen špatně - někoho zasáhne blesk, zástaví se mu srdce a on se za chvíli zvedne a odtančí domů. Další má horečku 43 stupňů po delší dobu a druhý den z nemocnice opět odtančí domů. Čarodějové mají sílu dle ročních období, ale není vysvětleno jak je to v oblastech, kde není zima, nebo léto. Tohle všechno bych ještě zvládla, kdyby kniha měla alespoň zajímavý děj. Jenže se celá kniha točí kolem sebelítosti Clary a na nic dalšího není prostor. Nevěřila jsem ani lásce mezi hlavními postavami, absolutně žádná jiskra, chemie či souhra.

Zkrátka za mě obrovské zklamání, do dočtení jsem se musela nutit a hodnotím 1/5. Každopádně je možné, že jsem jen už moc náročná a s počtem přečtených knih stoupají moje požadavky na knihu

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)

28.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Období čarodějů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

2022  63%Období čarodějů