Obchodník s deštěm přehled

Obchodník s deštěm https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86827/bmid_obchodnik-s-destem-6421aa09ce08a.jpg 5 19 19

Divadelní hra: romantická komedie o třech dějstvích.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

The Rainmaker , 1954


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obchodník s deštěm. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

kamibe
29.02.2024 5 z 5

Krásné čtení.
Jak se do malého prostoru může vejít tolik zamyšlení - to je literární kouzlo.
Málokterý příběh ve mně uvízne jako tento. Děkuji. Nedivím se, když tohle divadlo chce někdo zrežírovat kdysi, dnes i v budoucnosti. Na jedno si počkám.
Pěkná místa:
* Starbuck k Jonášovi: Dělat déšť - to chce hodně důvěry. A když vy pochybujete o mně - budu já pochybovat o sobě.

* Starbuck k Líze: Ani nevíte, co to víra je. Já vám to povím. To znamená vidět bílou, když vám oči říkají, že to je černá. To znamená poznávat srdcem!
Líza: A já poznala, že jste podvodník.
Starbuck: Je mi z vás smutno, Lízo. Ničemu nevěříte - ani sobě ne! Nevěříte ani, že jste žena. A když nevěříte, tak nejste!

Leona333
31.01.2023 5 z 5

Bill Starbuck, je snílek, dobrodruh, světoběžník - chvástavý a prolhaný muž. Nosí sebou hůlku a klobouk. Nikdo jej nezná. Zničehonic se zjeví u Curryových a nabízí, že za úplatu přivolá déšť. Začne mít románek s Lízou a probudí její ženské sebevědomí... Když Bill na konci prchá..., je patrné, že Lízu měl skutečně rád a přeje si, aby se k němu na útěku přidala.
Líza Curryová, je sedmadvacetiletá žena, dobrá hospodyně, dcera a sestra s jasně definovanou rolí v životě... Působí divošsky, emancipovaně, není tudíž muži vnímána jako ,,krásná..." Sblíží se s Billem, který ji dodá ztracenou odvahu a ženskost. Posléze se však rozhodne s ,,obchodníkem deště" neodejít.
Ve hře je klíčová postava. Od pozice ženy, která se obává, že nikdy nebude milována, až k pozici ženy, která získá ve věcech lásky to nejcennější. Možnost volby - a to v četně volby zůstat sama, bude-li si to přát...
Hra dle mého, boří zavedené mýty a vzorce společnosti padesátých let minulého století... Je nadčasová, osvobozující. Poňouká myšlenku, aby si každý sám v životě určil, kým chce být a jak chce žít...


Isew
17.09.2022 5 z 5

Bill Starbuck, dokáže prodat cokoli. Přináší sny a touhy. Snílek, který vidí svět, takový jaký by měl být. Zamíchá s osudy jedné rodiny. Kdysi jsem tuto hru viděla v představení Mladoboleslavského divadla a byla jsem nadšená. Před pár dny jsem viděla představení na prknech Vinohradského divadla. Znovu a znovu oceňuji, jak je hra i po tolika letech stále živá a i dnes má co říct. Ráda jsem se k ní zase vrátila. Ještě dlouho ve mně bude rezonovat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obchodník s deštěm v seznamech

v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x

Autorovy další knížky

N. Richard Nash (p)
americká, 1913 - 2000
1957  91%Obchodník s deštěm
2023  87%Cry macho
1963  0%Pozor, jaguár!