O rodičích a dětech přehled

O rodičích a dětech https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77568/bmid_o-rodicich-a-detech-8E7-77568.jpeg 4 305 305

Román-dialog; historie jedné procházky otce a syna, na níž se představí vztahy těchto dvou dospělých mužů nejen k sobě navzájem. Během procházky z pražské Zoologické zahrady do nedaleké hospody, na níž se jednoho odpoledne vydává vypravěč se svým otcem, se ve zdánlivých banalitách, svěřovaných příbězích ze života, vzpomínkách na dětství i víceméně hospodských řečech odhalují jejich osudy i historie jejich vztahu. Dospělost jako přebírání odpovědnosti nejen za sebe, svůj osud a za to, co dělám, ale i za druhé a konečně i za svého stárnoucího otce – tak vypravěč vnímá daný okamžik a situaci, aniž by však byl jakkoli sentimentální. Zůstává v rovině zdánlivě nevážného, nikterak hlubokomyslného a skvěle živě vedeného dialogu (i vnitřního)a krátkých vypointovaných příběhů a řeší přitom jaksi mimochodem, bez patosu, s civilností danou vnitřním ostychem, základní existenciální otázky muže na půli cesty. Autor opět mistrně používá dokonale transkribovanou, vyposlouchanou pražštinu i důvěrně známé pražské prostředí, opět je to ale jen prostředek hlubšího sdělení. Kniha získala cenu Magnesia Litera, Literu za prózu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O rodičích a dětech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (49)

Gabi13
08.02.2024 4 z 5

Prostě normální život. Je v tom spousta moudrosti a současně vidím běžný život otce a syna. Ráda jsem si přečetla. Film jsem neviděla.

ZuzziŠ
17.10.2023 3 z 5

Jako proč?


Vcelar1980
10.07.2023 5 z 5

Prostě z nějakého důvodu je to srdcovka. Příběh krásně pluje Prahou, čtivé, v podstatě jednoduché vyprávění, Balkán, vždy když si dám tuto knížku jako jednohubku, přenese mě to zpět v čase, vzpomenu si na vlastního tátu, projdu si v duchu místa, která už třeba ani nejsou a je mi dobře. Proto 5 hvězd.

všechny komentáře

Související novinky (1)

17 nových eknih zdarma ke stažení

27.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2003 - Magnesia Litera (Litera za prózu)


Kniha O rodičích a dětech v seznamech

v Přečtených453x
ve Čtenářské výzvě53x
v Doporučených18x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst139x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech8x