O parazitech a lidech přehled

O parazitech a lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355696/bmid_o-parazitech-a-lidech-pLe-355696.jpg 5 53 53

Tato kniha je o parazitech… a lidech, samozřejmě. Hned na úvod si musíme něco ujasnit: tato planeta je planetou parazitů a parazitický způsob života je nejrozšířenější životní strategií na Zemi. Přesto se zdá, že jsou paraziti vzácní, ale to je tím, že žijí skrytě v tělech svých hostitelů. Proč nás paraziti tak moc zajímají? Proč se lidé parazitů bojí? A existuje vůbec důvod mít z parazitů strach? Na tyto a další otázky odpovídá tato kniha. Představuje lidské i zvířecí parazity a způsob jejich života z různých úhlů, od lékařského a veterinárního přes biologický až po historický a umělecký. Život ohrožující paraziti se na našem území vyskytují vzácně, ti méně nebezpeční jsou však stále běžní a mít vlastního cizopasníka není žádná vzácnost: většina dětí se nakazí vešmi a i roupi jsou v dětských kolektivech častí, přibližně pětina populace je infikována prvokem toxoplasmou. V tropech a subtropech jsou paraziti dodnes velmi vážným zdravotním problémem, na druhé straně se uvažuje i o jejich pozitivním přínosu pro naše zdraví a imunitu, a dokonce se používají k léčbě. Máme se jich tedy bát? Nepřeceňujeme je nebo nepodceňujeme? Nejdůležitější je náležitá informovanost a právě o tom je tato kniha. O parazitech… a lidech, samozřejmě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O parazitech a lidech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

asakz
05.07.2022

Já snad tentokrát raději nebudu hodnotit. Knize nelze nic vytknout - je plná zajímavých informací, kvalitních fotografií a dobře se čte. Proto by asi nebylo fér dát méně než 5 hvězd. Ale to téma, uhm, soudě dle ostatních komentářů jsem asi citlivka, ale mně se ti paraziti všeho druhu opravdu extrémně hnusí. První kapitola byla napsána tak mile, že jsem skoro změnil názor, ale pak už to bylo jen horší a horší. Dočetl jsem a jsem tomu rád, knihu i můžu doporučit, pokud jste si jisti, že dokážete tyto informace bez následků strávit .

Corso
08.04.2022 4 z 5

Stylom skoro ako clanky do nejakeho popularno-naucneho casopisu 100+1 zaujimavosti. No, trosku podrobnejsie ale vzdy pristupnou formou. Dozvedel som sa kopec veci, a bacha, pri citani mozete pocitovat priznaky ako svrbenie konecniku, hlavy, podpazusia, inych partii a podobne :)
Celkovo ale som to nedokazal citat an blok, zaradom naraz... skor len tak obcas jednu dve kapitoly.


milan3144
09.08.2021 5 z 5

Protože jsem již dříve četl Tajné stezky smrtonošů, věděl jsem tak nějak do čeho jdu. Věděl jsem, že to bude svědivé čtení plné různých breberek, které mě mají rády a moc touží, abych se jim stal domovem. Tak nějak jsem byl přesvědčen, že s vysokou pravděpodobností žádné takové nemám. A vlastně ano, to trvá. Jenže v této knize, podle širší definice parazita, bych byl vlastně raritou, kdyby tomu tak bylo. Další z mnoha zajímavých informací, které jsem se dozvěděl, je počet buněk v lidském těle. O těch co jsou moje a co jsou cizí. Na základě tohoto, jsem došel k závěru, že kdyby se konalo v mém vlastním těle hypotetické referendu, třeba o tom na co se budu v televizi dívat, jestli na hokej nebo StarDance, a ty cizí by hlasovaly pro tanec (už jen podle toho bych poznal, že jsou cizí), byl bych poražen v poměru cca 1:3. Z toho vyplývá, že co se týče počtu, jsem ve vlastním těle vlastně menšina.
Prostě kniha, která přinese pro většinu čtenářů mnoho nového, netušeného a také může dopomoci podívat se na tuto problematiku i z jiného úhlu.
Pět hvězd.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Magnesia Litera (Litera za naučnou literaturu)


Kniha O parazitech a lidech v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených8x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech4x