O duši a dívce - Pohádky z hor přehled

O duši a dívce - Pohádky z hor https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310894/mid_o-dusi-a-divce-pohadky-z-hor-Lbh-310894.jpg 4 30 30

Větrné hory v sobě skrývají mnohá bohatství. Jsou tajemné, někdy nebezpečné, plné vzácných rostlin i živočichů, mění se s každým ročním obdobím. Něco v nich ale zůstává stejné – jejich majestátnost a moudrost tisíců a milionů let existence. Z této moudrosti čerpají i originální pohádky Martina Vopěnky. Zvířata zde mluví lidskou řečí a vyprávějí o svých zážitcích a setkáních s člověkem, někdy zase autor na základě zvířecích příběhů nabízí četná podobenství o životě lidském. Příběhy se čtou v několika rovinách, kde si každý může najít to své: jako lyrické popisy prostředí, jako pohádky, fi lozofi cké povídky, i jako bajky, které nenásilnou formou nabízejí i trochu poučení. Jemné snové ilustrace japonské výtvarnice Iku Dekune nádherně dotvářejí celkovou neopakovatelnou atmosféru knihy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O duši a dívce - Pohádky z hor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

LadidaX
06.09.2023 5 z 5

I děti, kterým jsme knihu četly, si všimly, že toto nejsou obyčejné pohádky. Čtyřleťák si posteskl, že některé z pohádek před spaním není nejlepší číst (moc smutné). Devítileté dítko bylo nadšené. Každopádně všech dětí (i nás dospělých) se příběhy nějak dotkly a pomohly otevřít i složitější témata pro společnou diskuzi (smrt, drogy...). A přitom pohádky o krkavci vysloveně pobavily. U pár pohádek mi lehce unikla pointa, ale celkový dojem z knihy je velmi dobrý.

pajaroh
04.03.2021 5 z 5

I když - nebo možná právě proto - že do cílové skupiny "pro děti a mládež" nepatřím, tak tohle je ta nejpovedenější pohádková (?) kniha, kterou jsem poslední dobou četla. Ilustrace jsou krásné a pocit jen zesilují a já se ke stárnoucímu krkavci, Smrti a Věčnosti, osamělému vlkovi či myškám hledající drobky v boudě brzy vrátím. Tolik lásky k přírodě i poučení lze napsat jednoduše, netřeba tisícistránková filozofická díla. A moralizování není od věci, to je tam nejen pro děti.


katerina9455
08.06.2020 4 z 5

(SPOILER) Pohádková kniha jejíž podtitul „Pohádky z hor“ nám již napovídá tematiku a prostředí, ve kterém se budou příběhy odehrávat. Kniha nás přivádí opět do prostředí Větrných hor, kde je nádherná, doposud lidmi neporušená příroda, kde vládnou zvířata a přírodní zákony. V knize nejsou personifikována pouze zvířata, jakožto obyvatelé hor, ale také neživé součásti přírody jako například stromy nebo skály, dokonce zde vystupují abstraktní bytosti jako Smrt, Život nebo voda. Ve čtrnácti příbězích nám autor přibližuje koloběh života v horách v reálném obraze, a to i s každodenním bojem o život a potravu.
Ve třech pohádkách (Krkavec vypráví o duši a dívce, Krkavec vypráví ještě o zasuté vzpomínce a Krkavcovo pobláznění) ponechal autor roli vypravěče starému krkavci. A vůbec by nevadilo, kdyby se krkavec stal vypravěčem v celé knize, protože by tak pohádky dostaly jiný rozměr. Vyprávění ústy táty krkavce nám ukazuje, že vyprávění příběhů je dobrou záminkou, kdy se sejde celá rodina.
Hned první pohádka knihy s názvem Smrt nám vypráví o tom, že smrt je v horách každodenně přítomná a je jen na každém z obyvatel hor, jak se budou o svůj život starat a se smrtí bojovat. Příběh, který dal pravděpodobně název celé knize – O duši a dívce vypráví o každodenním spěchu, hnaní se za úspěchem a zapomnění na své přátele a věci, které máme skutečně rádi. V dalších příbězích nahlížíme například do života myší, které jsou závislé na příchodu turistů do hor, jelikož u nich hledají obživu nebo pohádka o sviští rodince. Metaforický příběh O medvědovi, který ztratil sám sebe zobrazuje problém se závislostí. Všechny pohádky jsou propojené motivem Boha Stvořitele, který je laskavý a na vše dohlíží a vše moudře spravuje.
V knize je uvedeno, že je kniha určena pro děti od 8 let. Ano, dětem se kniha určitě zalíbí jak pro zvířecí postavy, tak pro krásné prostředí horské přírody. Ale nejsem si zcela jistá, zda již tak mladí čtenáři naleznou v knize poselství, které autor do knihy vložil. Tím chci říct, že kniha je vhodná určitě i pro starší děti a dospělé. Uniknout od každodenního shonu do tiché a neuspěchané přírody se zalíbí každému. A autor právě spoléhá na to, že si díky knize uvědomíme hodnoty, které jsou opravdu cenné. Pečovat o vztahy a také o svou duši, nehnat se jen za penězi a úspěchem a někdy vypnout a zajít si do přírody.
Poklidnou a krásnou přírodní atmosféru knihy dokonale vystihla japonská ilustrátorka Iku Dekune, která doplnila pohádky svými kresbami.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O duši a dívce - Pohádky z hor v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených7x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x