Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici přehled

Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510444/bmid_novicok-nebo-kulka-jak-umiraji-puti-brp-510444.png 4 122 122

Ruské tajné služby stále častěji operují na evropském území a jejich sebevědomí i agresivita roste. Dokládá to otrava Sergeje Skripala nebo Alexeje Navalného, vražda čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně či pokus o puč v Černé Hoře v roce 2006. Jak popisuje investigativní reportér Ondřej Kundra, nejde o izolované události, ale o propracovaný systém likvidace kritiků Putinova režimu, jehož součástí jsou speciální vražedná komanda GRU a FSB. Autor však nabízí mnohem víc než jen tato odhalení. Obrací optiku do nitra novinářské kuchyně a líčí historii a fungování mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat, se kterou spolupracoval na odhalení jednoho z agentů v kauze Skripal. A zvláště cenné jsou pro domácího čtenáře kapitoly věnované českým kauzám: případu ricin a českým zbraním, které měly skončit v rukách ruských agentů. Je to zneklidňující a varovný pohled do temných zákoutí politických cílů Kremlu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Janadvorackova
22.01.2023 5 z 5

Perfektní. Kdo tápe v informacích o pozadí událostí posledních let, objeví spoustu souvislostí.

Horal123
03.01.2023 5 z 5

Skvělá novinářská práce.
Naprosto se stotožňuji s komentářem Riliana, viz. níže. Jen bych se opakoval.


Rilian
25.10.2022 4 z 5

Mnoho informací z knihy jsem již dříve četl, ale to je pravděpodobně tím, že letos čtu nějak moc knih o Putinově Rusku. Každopádně mě překvapuje, kolik existuje knih z období před únorem 2022, které víceméně opakovaly to samé, a sice Rusko není partner, ruský režim se nikdy nemůže demokratizovat, dávejme si na ně pozor. A přesto muselo vždy dojít k nějaké tragické události (vraždy na objednávku či samotná válka), aby to čelním představitelům evropských států došlo.
Ačkoliv by někdo mohl říci, že Rusko dělá jenom špinavou velmocenskou politiku jako USA, je zde několik rozdílů. Předně na Západě došlo k veliké reflexi své minulosti a jak poznamenává autor, obětmi tajných operací se nestávají kritikové politického vedení země a přeběhlíci z řad špionů jsou souzeni v řádných soudních procesech. V případě Ruska se ovšem jedná o brutální formu pomsty.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici v seznamech

v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených12x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x