Novičok nebo kulka přehled

Novičok nebo kulka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537590/bmid_novicok-nebo-kulka-66325a725d732.jpg 4 122 122

„Označují je za zrádce, nepřátele režimu, odpadlíky či prostě jen za nepohodlné oponenty režimu a neštítí se ničeho – ani vraždy.“ Šokující informace o tom, jak Putinovo Rusko zachází s lidmi, kteří jsou mu nepohodlní a že se v rámci jejich umlčení neštítí ničeho – ani vraždy. Investigativní novinář Ondřej Kundra přináší šokující informace o tom, jak Putinovo Rusko zachází s lidmi, které svévolně samo označí za zrádce, nepřátele režimu, odpadlíky či je vyhodnotí jako nepohodlné oponenty režimu. Na konkrétních případech ukazuje, jak dnes hlavně ruská kontrarozvědka FSB – hlavní domácí bezpečností služba Ruské federace a hlavní nástupnická agentura KGB, která podléhá přímo Putinovi –, a vojenská rozvědka GRU podléhající náčelníkovi Generálního štábu, pracují. Těmi konkrétními případ jsou útoky na Alexeje Navalného, Sergeje Skripala, Alexandra Litviněnka a další řízené atentáty, které ve světle informací nejsou ojedinělými, izolovanými případy, ale jde o propracovaný systém vypořádávání se s lidmi, která ruská administrativa vyhodnotí jako nežádoucí. Věnuje se také nejnovějším českým kauzám výbuchu muničních skladů ve Vrběticích i odstranění sochy maršála Koněva. Na svých zjištěních spolupracoval s mezinárodní investigativní skupinou Bellingcat a vedl rozhovory s desítkami osobností politiky, investigativní žurnalistiky, tajných služeb a dalších bezpečnostních složek.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novičok nebo kulka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Janadvorackova
22.01.2023 5 z 5

Perfektní. Kdo tápe v informacích o pozadí událostí posledních let, objeví spoustu souvislostí.

Horal123
03.01.2023 5 z 5

Skvělá novinářská práce.
Naprosto se stotožňuji s komentářem Riliana, viz. níže. Jen bych se opakoval.


Rilian
25.10.2022 4 z 5

Mnoho informací z knihy jsem již dříve četl, ale to je pravděpodobně tím, že letos čtu nějak moc knih o Putinově Rusku. Každopádně mě překvapuje, kolik existuje knih z období před únorem 2022, které víceméně opakovaly to samé, a sice Rusko není partner, ruský režim se nikdy nemůže demokratizovat, dávejme si na ně pozor. A přesto muselo vždy dojít k nějaké tragické události (vraždy na objednávku či samotná válka), aby to čelním představitelům evropských států došlo.
Ačkoliv by někdo mohl říci, že Rusko dělá jenom špinavou velmocenskou politiku jako USA, je zde několik rozdílů. Předně na Západě došlo k veliké reflexi své minulosti a jak poznamenává autor, obětmi tajných operací se nestávají kritikové politického vedení země a přeběhlíci z řad špionů jsou souzeni v řádných soudních procesech. V případě Ruska se ovšem jedná o brutální formu pomsty.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Novičok nebo kulka v seznamech

v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených12x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x