Norimberský deník přehled

Norimberský deník https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83963/norimbersky-denik-83963.JPG 5 74 74

Americký vědec, který zastával funkci vězeňského psychologa při norimberském procesu, podává svědectví o charakteru a myšlení nacistických vůdců, souzených za válečné zločiny. Sleduje jejich reakce na obžalobu, která přineslaotřesné dokumenty o koncentračních táborech a nelidských zločinech na okupovaných územích, o jejich snaze svalit odpovědnost na Hitlera, Goebbelse, Himmlera a Bormanna, o jejich strachu před smrtí aj.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Nuremberg Diary , 1947


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Norimberský deník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

vvikingg
30.01.2024 4 z 5

Po přečtení Norimberského procesu od Rusa A. I. Poltoraka, jsem sáhnul po americkém autorovi, docela mě zklamal. Gilbert vynechal 3 válečné zločince a nevěnuje se zločineckým organizacím. mezi které patřila třeba SS, SD,NSDAP, nic o sebevraždě Göringa. Göring byl mezi Američany oblíbený, časté focení, patologická samolibost, pořád se domníval, že je velikán a musí být hlavní postavou v procesu, Američanům připomínal ganstera z 30 let. Hned na začátku procesu ho Gilbert musel izolovat od ostatních věznů, Göring se musel i samostatně stravovat, aby nevyhrožoval a neovlivňoval ostatní vězně na které vyvíjel morální tlak. No radost Američanům neudělal, po vynesení rozsudku za několik hodin spáchal sebevraždu jedem. Dodnes se spekuluje, od koho obdržel ampulku s jedem. Knihy se čte dobře, o některých věcech se ale mohl Gilbert rozepsát obšírněji.

Lucuschka
28.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavý pohled do zákulisí soudu s lidmi zodpovědnými za zvěrstva druhé světové války. Nejde o odborné názory a pohledy na psychiku těchto lidí, ale náhled na jejich myšlení a myšlenkové pochody v souvislosti se soudním procesem, který soudil nejen jejich vinu či nevinu, ale také podíl na celém vedení války a nelidských zločinech koncentračních táborů.


Česneksmedem
28.09.2022 5 z 5

Říkal jsem si, že Haagský asi nebude, takže si přečtu alespoň ten Norimberský deník. Druhou světovou válku jsem naštěstí nezažil a jsem za to moc rád. Bohužel dnešní situace je taky docela na hraně.
Takový vězeňský psycholog to asi neměl zrovna lehké. Rozumím však tomu, že ho ti parchanti zajímali, ale asi bych na to neměl žaludek. Hodně dobrá kniha, kterou doporučuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Norimberský deník v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených15x
v Knihotéce131x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit17x