Nils Holgersson přehled

Nils Holgersson https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277316/bmid_nils-holgersson-PNm-277316.jpg 5 92 92

Zázračná cesta Nilsa Holgerssona s divými husami po Švédsku patrí práve do kategórie vzácnych kníh, ktoré rastú spolu s čitateľom a pomáhajú mu rásť. Nie je to len pútavý príbeh malého Nilsa z jeho dobrodružnej cesty, ktorú podniká na chrbte gunára Martina, doplnený o množstvo švédskych povestí a legiend. Aj vnútorné posolstvo diela je oveľa hlbšie, než základná línia príbehu - polepšenie zlého chlapca. Táto rozprávka z klenotnice svetovej literatúry nielen zabáva, ale i učí a vychováva.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nils Holgersson. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

StaroČeška
07.08.2023 5 z 5

V roce 1901 dostala spisovatelka Selma Lagerlöfová zakázku napsat švédským školákům takovou učebnici vlastivědy a zeměpisu, která by byla napínavým příběhem a který děti přečtou jedním dechem, a zároveň by jim řekla co nejvíc o lidech a zemi, v níž žijí. Tak stvořila Nilse Holgerssona. Je to příběh pro menší školáčky, ve kterém poznávají nejen krásy Švédska, ale hlavně život divokých zvířat, jeho světlé stránky i mnohá nebezpečí, která na ně divoká příroda nastražuje. A malý Nils se z rozmazleného jedináčka mění v laskavého a dobrosrdečného malého človíčka. A to je v příbězích pro děti velmi důležité, aby si vážily všech živých tvorů a měly rády laskavé a odvážné hrdiny.

pablito
29.03.2023 4 z 5

I dospělým prospěje, když mezi thirelly zařadí občas nějakou tu pohádku. Je to milý příběh, bohužel mi ale chyběla dostatečná znalost geografie Švédska, aby měl pro mě i dostatečnou edukativní hodnotu.


E_Lan
09.07.2022 3 z 5

Začátek velmi hezký, opravdu nadějný dětský příběh. Postupem času jsem ale trochu ztrácel pozornost a tak jsem rád, že vše dobře dopadlo a především dětem se knížka líbila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nils Holgersson v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených16x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech11x