Niekde ku koncu přehled

Niekde ku koncu
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418381/niekde-ku-koncu6P89gf-AvQ-.jpg 3 5 5

Athill sa vyrovnáva s vlastným životom bez pátosu, ľútosti, sentimentu, triezvo, s humorom, vecne, ale nie sucho. Priznáva zlyhania, spomína na inšpiratívne vzory, vysmieva sa z nafúkanosti kultúrnych ikon svojej doby, spomína na lásky, partnerské, sexuálne vzťahy, priateľstvá, rodinné putá a napriek veku, v ktorom knihu napísala, sa so životom nelúči, iba prehadzuje pomyslenú rýchlosť. Skúma možnosti bežného života, radosti i smútky, záťaže i to, čo v starobe človeka oslobodzuje. Rekapituluje temné i svetlé stránky mladosti, stredného veku i staroby. Prechádza cestu, po ktorej ideme všetci, osvetľuje ju, komentuje, nechvastá sa aktívnym starnutím, priznáva bolesti, chátranie tela a so všetkým, čo ju zaťažuje, sa vyrovnáva nekonvenčne a smelo. Láska, sklamanie, choroba, smrť, náboženská viera či neviera, vzťahy, rodičovstvo, sex, starostlivosť videné z jej uhla pohľadu sú nové a zároveň dôverne známe.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Aspekt
Originální název:

Somewhere towards to the end , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Niekde ku koncu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Pasadenka
03.12.2022 4 z 5

Po mnoha a mnoha knížkách o životě mladých a středně starých žen přišla na řadu stařena. A bylo to super. Když už jste staří a jedete si svůj život a kašlete na ostatní. Jo, konečně žena, která je vyrovnaná sama se sebou a je v pohodě. Uvědomuje si své silné, i slabé stránky. I to, jaké dopady na její pozdější život měli její rozhodnutí.

Diana se se svou sexualitou moc nepáře a v zásadě si celý život jede to svoje. Nevytáčí se. Nepolemizuje. Jednoduše konstatuje, že žila tak, jak jí to vyhovovalo.

Knížka není moc dlouhá, co je dobře, protože neztrácí dech a v několika kapitolách nám autorka sdělí to, co nám sdělit chce. Nenimrá se v detailech, ani v prožitcích. Někdy až suše konstatuje, co si uvědomila.

Mě to bavilo. Hrozně příjemné narušení jinak konvenčních biografií. Bez mužské ješitnosti. Bez hraní se na morální autoritu a bez kázání jak správně žít. Diana je víceméně obyčejná Angličanka a taková je i její zpověď ke konci života. :)

ibs
22.12.2019 1 z 5

Ja neviem, cakala som nieco ine nez vylevy 70-tnicky o jej sexualnom zivote... vzdala som to na 57 strane. Zbytocny cas pre mna.


lentolog
11.12.2019 4 z 5

Väčšmi esej o starnutí a starobe ako memoáre. Šarmantné, úprimné, inšpiratívne (takto by sa dalo zostarnúť).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Niekde ku koncu v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

láska smrt životopisy, biografie humor životopisné, biografické romány vztahy stárnutí

Autorovy knížky

Diana Athill
britská, 1917 - 2019
2019  68%Niekde ku koncu