Nevolnost přehled

Nevolnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80951/bmid_nevolnost-Kg0-80951.jpg 4 278 278

Nevolnost, první román Sartrův, jenž získal okamžitě proslulost, jakmile se na prahu r. 1938 objevil na knižním trhu. Jeho hrdinou je mladý intelektuál Roquentin, který po dalekých cestách ve světě a vášnivém životě se octne v malém přímořském městečku Bouville, kde se pokouší napsat monografii o diplomatovi napoleonské éry. Kontakt s přízemním konvenčním způsobem života na maloměstě vzbuzuje v něm pohrdání a hnus, který vede k těžké duševní krizi.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La Nausée , 1938


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nevolnost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

plačkynadheglem
25.05.2024 odpad!

Proč tak špatné hodnocení? Protože je to jedna z nejvíc overrated knih, co znám. Zajímavých pasáží jsou tam dohromady asi tři stránky a zbytek jsou stále se opakující, nudná pozorování a úvahy hlavní postavy, která je na existencialistického hrdinu úplně prázdná a nezajímavá, existuje jen k ilustrování myšlenky (toto není u Sartra ojedinělý problém). Vyložená urážka čtenáři je zdlouhavá pasáž, kdy vypravěč komentuje obrazy státníků v muzeu jednoho provinčního města. Jediná "zajímavá" postava je za mě Autodidakt a ten je taky dvojrozměrný. Nevadí mi pomalé knihy, kde se nic neděje a vypravěč jen pozoruje lidi, mám je docela rád, ale tohle je v rámci žánru úplný odpad.

Akana
26.04.2024 4 z 5

Nemyslím si, že by existencialismus byl dnes vyčpělý myšlenkový proud, spíš naopak. A Sartre nepochybně patří k jeho hlavním budovatelům. Nicméně způsob, jakým ho v tomto románu artikuluje, ten už mi poněkud zastaralý připadá. Nějak si za tím mikroskopickým rozborem Roquentinových úvah a duševních hnutí nedokážu představit živého člověka. Podobné pocity odcizení, znechucení světem a lidmi, nesmyslnosti všeho, to asi tu a tam zažívá každý přemýšlivější jedinec. Ale takovéhle sebenimrání, to mi přijde až příliš svázané s intelektuálním ovzduším své doby. To třeba Kafka, jehož dílo údajně mělo na Nevolnost vliv, mi přijde nadčasovější, živější, sugestivnější. Tady slyším šustit papír.


Tvurce001
16.02.2024 5 z 5

Život je blbost... a má existence jest tohoto tvrzení nezvratným důkazem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Toho se právě musí člověk vyvarovat, aby nevkládal zvláštní tam, kde nic není. To je myslím nebezpečí při psaní deníku: člověk si všechno zveličuje, číhá, neustále znásilňuje pravdu.


Kniha Nevolnost v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených406x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených26x
v Knihotéce104x
v Chystám se číst233x
v Chci si koupit49x
v dalších seznamech9x

Štítky knihy

francouzská literatura existencialismus

Autorovy další knížky

Jean-Paul Sartre
francouzská, 1905 - 1980
1992  86%Zeď
1993  82%Nevolnost
2006  93%Bytí a nicota
2004  82%Existencialismus je humanismus
1965  76%Slova