Nespavost přehled

Nespavost
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514081/bmid_nespavost-r61-514081.jpg 4 1255 1255

Ralfa Robertse provázejí problémy. Stále se ještě nesmířil se svou čerstvou rolí vdovce a zažívá teď opravdu těžké časy. V poslední době má i potíže se spánkem. Mívá vidění, ale není si tak zcela jistý, zda se skutečně jedná jen o halucinace... Není divu, vždyť děj příběhu se odehrává v Derry, malém městečku tak dobře známém všem fanouškům Stephena Kinga. Pod klidným povrchem všedního života zde zuří temné síly a nemilosrdně strhávají jeho obyvatele do smrtícího víru.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Insomnia , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nespavost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (184)

LuccBizon
27.05.2024 4 z 5

Do ráje je cesta dlouhá, tak se, miláčku, nenech zdržovat maličkostmi.

Kinga skoro neznám, ale toto se mi líbilo. Nespavost je sice samostatný román, ale fanoušci ocení napojení na To přímo v jeho městě Derry s mnoha drobnými (tam, kde stával vodojem) i většími (balonkové provázky) odkazy. Další napojení je na Temnou věž. Tu neznám vůbec, ale přišlo mi jako docela silné. To by ale musel potvrdit někdo ze znalců. Další konotace mi ušly.
No ale k příběhu samému. Je to taková antiteze To. Hrdinové, bojující se nadreálným zlem, jsou místo puberťáků páprdi z Harris Avenue, kteří vesměs jedou osmé gumy a pomalu začínají sledovat, v kterým regále mají v Renetě plíny. Dva z nich jsou ale vybráni a předem formování nedostatkem spánku k jiným cílům než šachovým partiím na 3. ranveji nebo štrikování svetrů. Vyšším? Hlubším? A jak moc jde o šílenství a jak moc o realitu?
Jako wow, byla to jízda. Poslech má skoro 26 hodin, ale bavilo mě to. Jen jsem od toho samozřejmě musel odcházet a vracet se a poslouchal jsem to snad 1/4 roku, ale vždycky jsem zaplul do příběhu jako do rukavičky. Před mýma očima (ušima) se odehrával přerod z komorního dramatu o stárnutí a psychickém strádání vlivem nespavosti v něco zcela jiného, v něco mnohem víc antického nebo shakespearovského. Do toho básně Stephena Dobynse a dalších, úryvky z dětských knih a podobné kotvy do reality, které Stephen King prostě umí. Výborné a uvěřitelné postavy s hloubkou a svým vlastním příběhem jsou u něj samozřejmostí. Také hodnoty, pro které stojí za to umřít. A velká slova, které ale u něj nezní pateticky. Že život je silnější než smrt. Že láska a oběť umí zastavit i zlo s rezavým skalpelem v ruce. Možná proto se mi to líbilo. Protože bych chtěl být takový sekáč jako Ralph Roberts. Klidně hned, ale jsem ochoten si počkat i do sedmdesáti.
Proč ale tedy jen 80? Možná 84, ale i tak. Proč? Protože to bylo až moc rozvleklé. Třeba jen závěrečná scéna před Renetou je dlouhá jak týden před výplatou. Protože krásné první mrknutí na Pána prstenů bylo hned v dalších větách proměněno z mrknutí na oooobří okecávačku téhož (doprdele proč?!!!), aby se dokonce vrátilo po mnoha desítkách stran jako bumerang s druhou okecávačkou. Jak já bych byl rád jen za to první mrknutí! Jo a taky to bylo rozvleklé. Táhlo se to jak sýr na pánvi. Sice to bylo super, ale vaty bylo jak ve Veverské Bítýšce. Ano, ta vata byla taky super, prostě skvělá eňoňuňo kvalita, ale pořád jen vata. Jo a rozvleklé to bylo. Jakoby byly postavy už trochu nakažené tím Němcem zavilým. Jak říkám, rozvleklé. Tak proto. Ale jinak super.

maca_t
30.03.2024 4 z 5

Knihu jsem si přečetla podruhé s odstupem 20 let :-) a s radostí narazila na odkaz na Temnou věž, který jsem samozřejmě při prvním čtení přehlédla, nebo asi nevěděla kam zařadit. Za mě děj pěkně ubíhal. Že je to předáno skrze "staré lidi" jak zde někdo psal je úplně jedno, protože šlo o typické Kingovské "něco", které mě na jeho příbězích prostě baví...


VivienRavenhill
15.01.2024 4 z 5

Málokdy narážím na knihy, kdy je hlavním hrdinou starý člověk na konci svého života. Sympatický děda Ralf začne vidět a zažívat podivné věci poté, co zemře jeho dlouholetá životní láska Carolin a on přestane spát. Kdo trpí potížemi se spánkem jako já jistě přitaká, jak realisticky King tyto problémy popisuje. Námět je naprosto originální, styl psaní čtivý, zcela Kingovský a děj pořádně zapletený. Problematika stáří a umírání, ale i otázka života, morálnost potratů a feminismus jsou za mě skutečně revolučně zasažené do zajímavého fantasy? (asi fantasy) příběhu. Kniha je sice dlouhá a ke konci spíše zdlouhavá, ale ani to jí podle mě neubírá na kvalitě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nespavost v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených1 850x
ve Čtenářské výzvě78x
v Doporučených73x
v Knihotéce630x
v Chystám se číst297x
v Chci si koupit118x
v dalších seznamech12x