Nemova říše přehled

Nemova říše https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38136/kapitan-nemo-i-nemova-rise-38136.jpg 4 252 252

Kapitán Nemo série

1. díl >

První díl trilogie seznamuje čtenáře s dvojicí českých techniků, kteří chtějí sestrojit ponorku a vydat se v ní na průzkum mořského dna. Za dramtických okolností se dostávají do fantastické podzemní říše kapitána Nema a stávají se jeho spolupracovníky.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nemova říše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

Romcajs
20.02.2024 2 z 5

Na tuto knížku jsem se velice těšil a pak jsem byl velice zklamaný. Kniha je velice nudná svými technickými popisy bez děje. Je to jen velké popisování věcí. Akce, záhady a dobrodružství nikde. A soužití tučňáků a ledního medvěda na jednom místě, to je fakt sci-fi.

Rilian
26.10.2023 3 z 5

Přiznám, že v tomto případě si trochu doplňuji vzdělání, protože knihy pana Trosky mě v mládí narozdíl od knih J. Verna minuly. Tři hvězdičky dávám spíše pro knihu samotnou a její význam v historii české sci-fi literatury.

Jelikož 20000 mil pod mořem patřila k mým oblíbeným románům, byl jsem zvědavý, jak se postavy kapitána Nema chopí tento průkopník české sci-fi literatury. Struktura románu nápadně připomíná styl J. Verna. Hlavní postavy jsou vysoce vzdělaní muži technického zaměření s neutuchající touhou posouvat hranice lidského poznání. Jejich dobrodružná cesta umožní čtenáři prostřednictvím kapitána Nema poznat spoustu technických zázraků a prozkoumat Nemovu podzemní říši.

Pokud vám vyhovoval tento typ románů, které na úkor děje provází čtenáře světem technických zázraků (podobně román Setkání s Rámou), pak určitě oceníte tento český příspěvek.
Já osobně preferuji spíše vyváženější příběh. V románu 20 000 mil pod mořem se akce střídá s filosofickými diskusemi nebo technickými popisy. Tuto vyváženost zde postrádám a lituji, že jsem román nečetl v mládí.
Nicméně se mi nelíbí způsob, jakým Troska zpracoval život kapitána Nema. Chybí tu ona tajemná mlha halící Nemovu minulost, kterou Verne představil až v románu Tajuplný ostrov. Verneův Nemo má hluboký příběh, když po porážce indického povstání ztratil všechno včetně své rodiny. Plný hněvu se vydal do boje proti koloniálním impériím na moři a čtenář tak nějak rozumí, o co Nemovi vlastně jde. Troskův Nemo je Francouz a jeho činy se nesou ve znamení pohrdání lidstvem, které dle jeho názoru potřebuje, aby ho chránil.


Fargotroniac
20.09.2023 4 z 5

Výborné čtení s dobrodružným příběhem na motiv Kapitána Nema. Děj nutí čtenáře číst dále a dále aby se dostal až na konec dobrodružství. Při čtení jsem se hned vrátil do dětských let, bohužel pro mladší generace už nebude četba tolik záživná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nemova říše v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených394x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených24x
v Knihotéce221x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech5x