Někdo je v domě přehled

Někdo je v domě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14424/nekdo-je-v-dome-14424.jpg 3 16 16

Druhá básnická sbírka jedenadvacetileté autorky obsahuje poezii, která se snaží definovat postavení a pozici dnešního člověka v současném světě. Stejně jako ve svých předcházejících pracích (a to jak v poezii, tak i v próze) zůstává i zde Kocábová věrna svému základnímu tématu, kterým je popis světa uprostřed nezvládnutelného chaosu. S tímto iracionálním stavem souvisí i další motivy, jež autorka ve větší míře využívá: nezakotvenost i určitá vykořeněnost člověka, který marně hledá pevné orientační body svého života. Tyto pocity ostatně charakterizuje i titulní báseň, v níž ani vlastní dům neznamená pocit klidu, jistoty či bezpečí. Právě naopak – toto místo se pro autorku stává symbolem schizofrenických představ, které tento prostor zcela ovládnou. Po formální stránce používá Kocábová opět svůj až expresivní jazyk, často zesílený naturalistickými výrazy. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Někdo je v domě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

jiri77
13.11.2023 3 z 5

Podle hodnocení jsem čekal nějakou hrůzu, která se naštěstí nekonala. Jasně , není to poezie, která by mě nějak silně chytila, ale dalo se to číst.

kitja
26.05.2021 3 z 5

Moc hezký čtení to je. I když možná čtvrtině básní nerozumím a nedaří se mi zorientovat, ty ostatní přesně vystihujou tu bezbřehou neukotvenost, depresi, vědomí že snaha chytit se aspoň něčeho co má člověk při ruce nakonec stejně nikam nevede. Ale i tak tu prosvětluje, tu a tam, nějaká naděje. A jo, někdy mi některý vulgarismy vadí, jindy jsou na svým místě a skvěle fungujou, aspoň pro mne. A nemůžu zapomenout na skvělou práci s jazykem, pěkný a leckdy vtipný obraty. Byla radost to číst.


TOMAX
25.02.2021 odpad!

Totální odpad.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Někdo je v domě v seznamech

v Přečtených26x
v Doporučených1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst1x