Nebezpečné známosti přehled

Nebezpečné známosti https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85310/bmid_nebezpecne-znamosti-cWb-85310.jpg 4 552 552

Slavný epistolární román z francouzské předrevoluční aristokratické společnosti, jehož autorem je francouzský důstojník a později napoleonský generál (1741–1803). Originální román složený ze 175 dopisů. Jeho dvěma hlavními postavami je žena zbavená citu a přitom žena vládnoucí a krásný, touto ženou ovládaný muž. Těmto dvěma se podaří intrikami rozleptat všechny jim známé milostné vztahy a nakonec zničí i sami sebe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Liaisons dangereuses , 1782


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebezpečné známosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (114)

Ahmose
29.04.2024 4 z 5

Nebezpečné známosti sú menej známou klasikou, ktorá však inšpirovala mnohých súčasných autorov. Je to román písaný formou listov, čo je forma, ktorá nemusí každému vyhovovať. Ja som to zistil až po kúpe fyzického výtlačku a tak som si zaobstaral aj audioknihu, ktorá je teda nahovorená majstrovsky. Celá kniha je postavená na intrigách, ktoré prichádzajú z každej strany. Dominuje manipulácia, pretvárka a ohováranie. Z toho vyplýva, že deja je v knihe minimum a tempo je veľmi pomalé. Najzaujímavejšou postavou je podľa mňa markíza de Merteuil. Zákerná, vypočítavá, ale mimoriadne inteligentná žena so zmyslom pre humor. Údajne sa ňou inšpiroval aj George R.R. Martin keď vymýšľal Cersei. Milostné scény sú v knihe popísané veľmi jemne, elegantne, bez vulgárnosti a napriek tomu fungujú. Autorky dnešných erotických románov sa majú čo učiť. Samozrejme, z knihy je cítiť, že bola napísaná pred takmer 300 rokmi. Niektoré veci, ktoré boli v tej dobe považované za neprípustné a škandálne, dnes považujeme za úsmevné. Nemyslím si, že je to kniha pre každého. Ja osobne by som ju v papierovej podobe asi tiež nezvládol, ale audiokniha je fenomenálna. Odporúčam!

Beltrix
01.04.2024 5 z 5

Čistá a upřímná lásku mezi mladou dívkou a jejím učitelem hudby se naprosto proměňuje kvůli/díky brilantním intrikám uchvacující a ničeho se neštítící madam de Merteuil a zvrácenému a mírně patetickému vikomtu Valmontovi.
Forma dopisů se mi četla velmi dobře, postavy (možná až na Cecílii) byly opravdu velmi různorodé a jejich korespondence o nich prozrazovala tolik! Hlavně to, že nakonec jsme všichni jen lidé a lidé chybují, pak za to platí.
Možná je škoda, že v dnešní době už nepíšeme takovéhle dopisy, které by odhalovaly naše srdce.


Mooneylan
01.08.2023 5 z 5

Asi jako většina lidí, první jsem viděla film Valmont, který mě (léta zpět, jako dospívající dívku), samozřejmě naprosto učaroval. Libertinská doba je pro mě (co do romancí) srdcová záležitost. A teď jsem se konečně dostala ke knize! Tedy, audioknize, kde Dvořák a Cibulková naprosto dokonale namluvili hlavní postavy.
Nebyla bych to já, abych si neposteskla nad některými výrazy, jako jsou "Ach ne, to byla nuda!", nebo "Autor asi nepochopil, co je to romantika.", nebo "To mě vůbec nebavilo.". Mno, jak bych to řekla. Autor tuto knihu napsal v roce 1782. Takže... ehm, pardon, že to není Netflix YA romanťárna... Já jsem naprosto spokojená, kniha měla všechno, co jsem od ní čekala.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Knižní novinky (22. - 31. 3.)

20.03.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebezpečné známosti v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených839x
ve Čtenářské výzvě95x
v Doporučených63x
v Knihotéce456x
v Chystám se číst342x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech9x