Nebezpečné dědictví přehled

Nebezpečné dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280114/bmid_nebezpecne-dedictvi-S0r-280114.JPG 4 148 148

Dva příběhy a dvě ženy, jež spojuje jedno smrtelné nebezpečí: stojí příliš blízko trůnu. Láska, intriky, a tajemství, to je to, co je oběma příběhům společné. A jména obou hrdinek: Katherine. Tajemstvím, po němž obě pátrají, je záhadné zmizení dvou malých princů v Toweru v roce 1484. Pátrá po něm dcera krále Richarda IIi.Kate Plantagenet, jež touží očistit milovaného otce od podezření z vraždy. A pídí se po něm i lady Katherine Grey, mladší sestra popravené "devítidenní královny", která z něj odhalí nejvíc právě v době, kdy je v Toweru sama uvězněná...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Dangerous Inheritance , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebezpečné dědictví. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

Marthas
05.06.2023 4 z 5

3,5/5 Můj úplně první čistě historický román, takže asi nikoho nepřekvapí, že mě úvod lehce nudil. Řekla jsem si ale, že anotace a téma zní slibně a že vytrvám. Vytrvala jsem tedy až do hořkého konce. A že hořký byl a to z mnoha důvodů. Netajím se s tím, že mezi mé koníčky rozhodně historie nepatří. Ze Zš si už moc nepamatuji, a pochybuji, že dnes se zde učí vše do takových detailů, aby se člověk na první dobrou dobře orientoval v tak složitých obdobích a příbuzenských svazcích. Přiznávám tedy, že tituly a osoby, které nebyly hlavní mě doslova míjely. Přesto si myslím, že to byl vcelku dovedně poskládaný kaleidoskop skutečných osudů a autorčiny licence. Oceňuji podrobný autorčin doslov, kde leccos uvádí na pravou míru a poskytuje další informace. I překlad byl velmi dobrý. I když některá slova byla archaická. Byla použita vhodně a pouze na místech, kde byla potřeba. Dokonce se autorce povedlo i to, že časem ve mně vykřesala i nějaké emoce, což by dobrá kniha měla umět. Ale styl líčení mi přišel dost suchý, takový veskrze britský.
Přestože román to byl velmi dobrý a autorka jistě patří k těm lepším, nemám v plánu v četbě jejích knih a podobných románů pokračovat. Nechci mít z mozku zavařeninu.

keselylenka
24.06.2022 3 z 5

Ačkoli série tudorovských královen byla výborná, tady se za mě úspěch nekonal. Mezi příběhy Katherine a Kate jsem se ztrácela. Často mi až po několika odstavcích došlo, o které vlastně čtu. Navíc zatímco u tudorovských královen se mi dařilo vcítit se do postav a autorka je za mě vykreslila velmi lidsky, tady se ke mě city nedostaly.


vlkcz
19.06.2022 1 z 5

Rozpaky a zmatek.
Tato kniha může být zajímavá pro Angličany a ty, kteří jsou fascinování Tudorovci. I když ani tam bych ruku do ohně nedal.
Úplně nejnešťastnější volbou autorky bylo spojit příběhy dvou dívek s podobnými osudy, časově od sebe vzdálené jen 80 let, navíc s příbuzenskými vazbami (byť vzdálenými) a přeskakovat mezi těmi příběhy vždy po několika stranách. Kdyby se aspoň nejmenovaly stejně (to sice autorka částečně řeší rozdělěním na Katherine a Kate, další Kateřina je pak Kat, ale ani tak to na přehlednosti nepřidá). Navíc klasicky anglický zvyk používat pro osoby někdy jméno a někdy titul. Také ta "záhada" je vcelku banální a je mnohem lépe popsaná v jiných knihách, Kdyby autorka ten starší příběh vypustila, smrskla by se kniha na stravitelnějších cca. 250 stran a vůbec nic by se nestalo.
Například Králova dcera od Sandry Worth o Alžbětě z Yorku (manželka Jindřicha Tudora), která je zmiňována i v této knize je mnohem čtivější a zajímavější.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (24. - 30. 6.)

24.06.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebezpečné dědictví v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených206x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených21x
v Knihotéce262x
v Chystám se číst144x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech5x