Nebezpečná hranice přehled

Nebezpečná hranice https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50714/nebezpecna-hranice-50714.jpg 4 4 4

Hraniční čára byla odjakživa místem, kde se odehrávaly příhody plné vzruchu, dobrodružství a romantiky. Na konci třicátých let minulého století se bývalý pašerák Hans Hesse - v důsledku hospodářské krize, rozhodne vrátit ke starému řemeslu a společně se zkušeným Josefem Kretschmerem a jeho dcerou Mariechen se vydává znovu na hranici. Píše se však rok 1937 a situace nabývá na vážnosti, neboť za čárou začíná území rozpínajícího se hitlerovského Německa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebezpečná hranice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

halam
18.09.2021 5 z 5

Dobře napsaný příběh ze kterého lze poznat, že Frýda na hranici u finanční stráže sloužil. Jediným rušivým elementem je nepodstatná dějová linka s uprchlíkem-komunistou. Zřejmě nutná úlitba režimu, aby povolil vydání knihy, v níž jsou hlavní hrdinové němečtí pašeráci a prvorepublikoví finančníci.

MP91
01.10.2015 4 z 5

Těžká doba, kdy jdou sousedé a rodiny proti sobě. Pro mě nádherně poutavě vykreslený příběh s lákavou vidinou přecházení přes hranice, dokonalé vnímání a vztah k přírodě. Nicméně tehdejší životní situace mě děsí, nejen z hospodářského, ale především z politického hlediska. Nedopusťme, abychom se znovu nechali zmagořit propagandou a štvali se proti sobě!


ZdivocelaReny
04.12.2014 4 z 5

Nebezpečná hranice... poutavě drsný příběh z předválečných Sudet. Byl to zase o poznání jiný pohled na toto téma, které tak často vyhledávám. O sudetských Němcích jakožto pašerácích jsem četla zatím jen v knize Duchové Šumavy P. Sichingera. Příběh F. Frýdy se mne však zaujal mnohem víc. Snad pro nesmírně zajímavé vztahy mezi pašeráky (Hans, Kreschmer, Mariechen) a finančníky (Karban, Kučera), kteří se navzájem respektovali a "nepřáteli" se stávali jen na hranici a ve službě. Jinak dozákali zcela bez problémů žít vedle sebe. Ani vztah mezi financem a dcerou pašeráka nebyl problémem... Poklidný život v Kirchberku naruší až rozpínající se nacistická ideologie, nenávist a zloba, která zakořenila i v Sudetech.
Jsem ráda, že mám zase o pohled na situaci v pohraničí navíc. A že byl zase o něco jiný - z jiného prostředí, situace.
Každou "sudetskou" knížku označuji nějakým přívlastkem. Nezbývá říct nic jiného, než že Frýdovy Sudety byly právě nebezpečné...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebezpečná hranice v seznamech

v Přečtených7x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

pašeráctví sudetští Němci státní hranice

Autorovy další knížky

František Frýda
česká, 1914 - 1999
1986  80%Kořeny ve větru
1978  80%Nebezpečná hranice
1989  77%Ikarův návrat
1982  55%Docela malý průšvih
1981  73%Zastávka mrtvých