Návrat z vánočních prázdnin přehled

Návrat z vánočních prázdnin
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27511/navrat-z-vanocnich-p.jpg 3 17 17

Hrdinkou románu je dospívající třináctiletá dívka z malého města, která má zrakovou vadu a vedle problematiky citových zmatků se sžívá s novým prostředím internátní školy pro slabozraké ve velkém městě.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat z vánočních prázdnin. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Květinka008
28.02.2023 2 z 5

Knihu mi půjčil přítel, který mohl být Tamařiným spolužákem na škole pro zrakově postižené děti na Veveří. Dnes sídlí v domě naproti Slovákovy ulice křesťanský internát a škola se přestěhovala do Pisárek. Již od dob studií jsem v kontaktu s komunitou zrakově postižených. Z dětí a puberťáků, kteří pobývali třeba již od mateřské školy na internátech, museli se naučit brzy žít bez rodiny/zažít i nepěkné věci v integraci mezi zdravými dětmi, vyrovnat se se svým handicapem a prosadit se v majoritní, vizuálně zaměřené společnosti, se stali dospělí se zaměstnáním a rodinami. Proto vím, že by se toto zajímavé téma dalo uchopit mnohem niterněji a osobněji. Autorce nelze upřít originalitu námětu, ale jde velice po povrchu, náměty nerozpracovává a samotné vyprávění "o hrdince" je odosobněné. Zvolila bych raději "ich formu" a nechala promluvit Tamaru či Ivu napřímo... Mrzí mě také neuzavřená dějová linka tajemné sestřenice Elišky.

mataaskorice
23.06.2021 3 z 5

Příjemné, nenáročné čtení. Kniha o vztazích, komunikaci, o tom, jak k některým lidem přistupujeme s jistými předsudky a vlastními očekáváními, aniž bychom se zeptali, jak na věc pohlíží oni.


JancaMia
25.01.2020 3 z 5

Tahle knížečka na mě vykoukla v knihobudce, nejprve jsme prolistovala a doma jsem přečetla na jeden zátah. Autorka vypráví o dívce která je slabozraká a rodiče jí odloží k tetě která pracuje v rozhlase, následně do jejího pokojíčku nastěhují protivnou našpulenou sestřenici. Dívka také musí bydlet na internátě se stejně postiženými spolužáky , musí se vyrovnat se spoustou životních překážek které nakonec hravě zvládne.

všechny komentáře

Související novinky (1)

355 knižních tipů na téma prázdnin

04.07.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat z vánočních prázdnin v seznamech

v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst4x