Návrat do údolí stínů přehled

Návrat do údolí stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102295/navrat-do-udoli-stinu-102295.jpg 4 51 51

David se probudí v podivném domě s naprostou ztrátou paměti. U své postele najde dětskou chůvičku. Tajemný hlas v ní se stane Davidovým jediným průvodcem po domě plném zrůd. Postupně se dozví, že utrpěl vážné zranění a dům je vězením jeho mysli. Jediný způsob, jak znovu procitnout do reality, je postavit se tváří v tvář nepředstavitelné hrůze.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat do údolí stínů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

fvalek
28.06.2023 3 z 5

Údajně tedy taková jako prvotina (ale možná se pletu), nicméně za mě dobré, pěkné a asi taková klasika, na kterou jsem u Kopla zvyklý. V podstatě se to celé veze na vlně pozdějšího Procitnutí a ještě pozdějšího Zázraku, Péráka apod. Vývoj v kresbě, ale hlavně i v celkovém pojetí kresby a příběhů je znatelný, ale přesto je to až archetypicky Koplovské. Vůbec mi nevadila černobílá kresba, která dávala vyniknout všemu dění a detailům, protože některé výlevy by se podle mě v barvách mohly ztrácet. V jednoduchosti je krása.

Nicméně samotný děj jsem si neužil. Celé to podobenství nebo nějaký vnitřní svět je hodně zjednodušený a některé věci mi tam úplně nedávají smysl. Jasně, Vědomí a Nevědomí, ale pak nějaká pomerančová paní z domu naproti apod., k tomu nákaza ve chvíli, kdy je evidentně v kómatu po nehodě a ne napadený nějakou reálnou nákazou apod. jako asi to mělo nějaký hlubší význam a je tam i viditelně odhalen, ale nezapůsobilo to na mě tak hluboce, jak se to zdálo. Ale může za to do jisté míry i rozsah a celková pointa, která je jen o tom se "probudit" a víc transcendentálních či niterně příšeráckých věcí se tam neřeší. Asi prostě jednohubka, kde člověk ani nechce pokračování, ale je rád, že o ní ví. :)

Madluska
13.10.2020 2 z 5

Tak toto byl krok stranou - kresby mě oslovily jen prací s povrchy a stíny, ale příběh i samotné ztvárnění (jakési emo postavičky? Inu, rok 2011 je dávno pryč...) šly dost mimo mě.


trudoš
30.04.2020 3 z 5

Přiznám se, že jsem od autorského komiksu Petra Kopla čekal i víc, než prvoplánový příběh s lehce kýčovitou atmosférou dorosteneckého hororu. Nemluvě o tom, že mnoho motivů zůstává nedořešených a konec je víceméně otázkou čtenářovy fantazie. Kresby jsou přitom paráda, Kopl v celostránkových ilustracích jednoznačně dokazuje, že mu komiksové umění vysloveně koluje v žilách. Jen kdyby se (na můj vkus) tolik nepodbízel módním trendům, kvůli čemuž postavy působí maličko lacině. To je samý „in“ účes a „cool“ schopnosti, ovšem sympatie nula, nula nic.
Ale abych jen nehaněl - vyprávění má hodně dobrý začátek, kdy čtenář lítá v souvislostech a zároveň trne napětím, přičemž pavoučí infekce působí skutečně děsivě. Bohužel, druhá půlka příběhu už je po dějové stránce průhledná a především, jak už jsem jednou naznačoval, neukončená. Snad se jednou, možná, u někoho dočkáme pokračování a já budu mít šanci názor na Návrat do údolí stínů přehodnotit. Prozatím však zůstávám u nepříliš spokojeného dojmu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat do údolí stínů v seznamech

v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x