Návrat do Borga Sud přehled

Návrat do Borga Sud https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467419/bmid_navrat-do-borga-sud-EfT-467419.jpeg 4 51 51

Dvě sestry, které v dětství neměly ani tušení o existenci té druhé. Ač k sobě naleznou cestu až v období dospívání, utvoří se mezi nimi velmi silné pouto. V dospělosti si každá jde svou cestou, z jedné je univerzitní profesorka italské literatury, ta druhá – divoká a nezkrotná – střídá domovy i nekvalifikovaná zaměstnání. Setkávají se znovu, když mladší Adriana jedné temné noci zazvoní u domu své sestry a drží v náruči dítě. Od koho utíká, je v nebezpečí? Jedna druhé vpadne do života a způsobí v něm zemětřesení. Donatella Di Pietrantonio je zpět s novelou z abruzzského kraje, tentokrát se nezaměřuje na bohem zapomenutý venkov, ale na svéráz Borga Sud, starého přístavu na okraji Pescary a jeho obyvatel. Prožijete silný příběh, který vás hluboce zasáhne.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

Borgo Sud , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat do Borga Sud. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

jana14
10.12.2022 4 z 5

Nečetla jsem Navrátilku, ale námět a recenze Návratu do Borga Sud mě přesto zaujaly. Příběh dvou sester z chudého italského jihu, solidní intelektuálky a divoké, nezkrotné mořské víly, jejich cesta životem i drama v partnerskýých vztazích. Neutěšené a podivně chladné rodinné vztahy , které vyvracejí naše naivní představy o početných , chudých, ale úžasně milujicích, šťastných a soudržných italských rodinách. Ono asi krásné počasí, chutné jídlo a vínečko nestačí......Z knihy jsem přímo cítila vůni mořského vduchu , pach zahnívajících ryb i chudoby , z pavlačových domů na mě zíraly všetečné pohledy hlučných sousedů......Někdy je i té rodiny opravdu dost. Melancholický, drsný příběh. Za sebe mohu doporučit.

marvarid
27.11.2022 3 z 5

Přemýšlím, proč není pokračování tak působivé, jako „Navrátilka“. Nejspíš proto, že vypravěčka (doteď vlastně nevím, jak se jmenuje, myslím, že jméno ani v jedné z knih nezazní, nebo se pletu?) a Adriana jsou už dospělé ženy. A tak mě jejich citové strádání tolik nedojímá. A vlastně ani nepřekvapuje. Jazyk knihy je nadále dokonale úsporný a bez emocí nás informuje o tom, jak obě ženy následují osud, který mají vlastně tak trochu vepsaný ve své povaze a v genech. Rybářská čtvrť je popsaná tak, že se mi skoro nechce věřit, že něco takového přednedávnem v Evropě ještě existovalo. Ale asi ano, Afrika je odtud blízko.


balboreta
06.10.2022 4 z 5

Plně souhlasím, že pokračování příběhu Adriany a Navrátilky nemá takovou sílu a originalitu jako první díl. Líbilo se mi líčení rybářské čtvrti. Prostředí románu bylo tentokrát roztříštěno i do jiných oblastí, kde protagonistky žijí, což poněkud odvádělo pozornost od fragmentárního, ale sugestivního líčení Borga. Pescarská čtvrť je pro čtenáře živé, až hmatatelné místo. Lidé jsou zde chudí, skromní a soudržní. Rodiny přitom mezi sebou dodržují nepsané zákony klapek na očích: „Lidé z Borga se nepletou mezi muže a ženy."
Myslím, že stejně jako v románu Navrátilka bylo i zde velmi důležité téma mateřství: „Matka se zcela oddala Vincenzovi, tam dole na hřbitově. Před námi, přeživšími, ji chránila svého druhu anestezie. Připravila se o Adrianu jen tak, jako když ztratíte minci nebo klíče od domu. Stejně jako ztratila mě, když mi bylo půl roku. Svoji péči si schovala pro toho jediného, který ji už nepotřeboval. Kolikrát jsem na mrtvého žárlila. Vzpomínka je formou obviňování. Odpuštění je to, co nenacházím." Mateřství je leitmotivem celé autorčiny tvorby včetně titulů zatím nepřeložených do češtiny.
Zápletka týkající se Navrátilčina manžela pro mě byla předvídatelná a také v dnešní době už docela obehraná v rámci gendrové rovnováhy. Zdá se mi, že autorce se lépe píší ženské hrdinky. V Navrátilce byli muži hodně upozaděni, což zesílilo efekt románu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (45. týden)

07.11.2021


Knižní novinky (28. týden)

11.07.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat do Borga Sud v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených5x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit14x