Narozený mimo zákon přehled

Narozený mimo zákon https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510379/bmid_narozeny-mimo-zakon-Q3U-510379.jpg 5 62 62

Trevor Noah je oblíbeným komikem a moderátorem z Jižní Afriky. Uvádí populární satirický pořad v americké televizi, ale především vystupuje ve vlastní stand-up comedy show. V ní s břitkým humorem líčí historky ze svého dětství a mládí a ve stejném duchu koncipuje i tuto knihu. Narozený mimo zákon je sbírkou veselých, dramatických a někdy také dojemných příběhů, které se vzájemně proplétají a prolínají a dohromady vytvářejí obraz pro nás nezvyklého a neznámého světa. Trevorova pozoruhodná životní pouť začala zločinem: příchodem na svět. Narodil se totiž černošské matce a bílému otci v době, kdy Jihoafrickou republiku sužoval apartheid a vztahy mezi partnery odlišné barvy pleti byly pokládány za trestný čin. Pád apartheidu znamenal v tomto ohledu vysvobození, ale život v Jižní Africe ani pak nebyl procházkou růžovým sadem. Ač se musel Trevor živit housenkami, byl vyhozen z jedoucího auta nebo se jen snažil přežít nástrahy randění, odhodlaně se vrhal vstříc dalším dobrodružstvím vyzbrojen důvtipem, smyslem pro humor a bezpodmínečnou láskou své nekonvenční matky.... celý text

Humor Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , LearnOcto
Originální název:

Born a Crime: Stories form a South African Childhood


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narozený mimo zákon. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

DJDunda
22.12.2023 3 z 5

Kniha obsahovala veľa skvelých, múdrych myšlienok avšak veľakrát si autor protirečil. Páčil sa mi autorov prístup k chovaniu, či už vlastnému, v ktorom som videla parabolu s dnešnou mládežou a prisudzovaním ,,moderných chorôb,, ako sú poruchy osobnosti, hyperaktivita a podobne. Nie každé dieťa, ktoré je živé alebo nie vždy úplne poslušné nimi musí trpieť. Čo sa mi nepáčilo je, že autor v jednotlivých kapitolách skákal z jedného obdobia svojho života do iného a to v oboch smeroch.

exitus
22.06.2023 5 z 5

Knihu jsem četla kdysi v angličtině a dost mě překvapilo, že je přeložena do češtiny...Kniha je vtipná a děsivá zároveň, dětství v JAR rozhodně nebylo lehké a občas jsem si říkala, že je zázrak, že z něj nevyrostl psychopat, ale (alespoň se zdá) nesmírně inteligentní a slušný muž. Spoustu historek jsem znala z jeho Stand-up vystoupení, ale dohromady jako celek je to velmi silný čtenářský zážitek.
Akorát nerozumím změně obálky, originál a slovenská verze je mnohem hezčí.


Elea
25.10.2022 5 z 5

Krásná kniha, chvílemi vtipná, některé zážitky jsou dost děsivé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (20. týden)

16.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Narozený mimo zákon v seznamech

v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených2x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

dospívání rasismus Jihoafrická republika

Autorovy knížky

Trevor Noah
jihoafrická, 1984
2022  91%Narozený mimo zákon