Námornik na koni přehled

Námornik na koni https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371520/bmid_namornik-na-koni-hvx-371520.jpg 4 118 118

Námorník na koni mal byť pôvodne titulom románu Jacka Londona. Toto dielo už nenapísal, napísal ho Irving Stone, obdivovateľ a veľký znalec Londonových osudov a diel. Stonova kniha je presným, podrobným a vecne bohatým katalógom a neúnavným, záživným a pútavým životopisom.

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Pravda
Originální název:

Sailor On Horseback: The Biography of Jack London , 1938


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Námornik na koni. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

KingNut123
27.01.2024 4 z 5

Námořník na koni je obsáhlou, záživnou a místy vyčerpávající a až moc detailní biografií Jacka Londona, která by si v určitých místech mohla škrtnout pár vět a určité pasáže vynechat.

Místy mi vadilo Irvingovo pojetí Jacka Londona. Ano, Jack byl výjimečný a mimořádný muž (o tom s nikým vést spory nebudu), ale rozhodně se nejednalo o nadčlověka (což je hlavní problém celého díla). Nevadí mi Irvingova zaujatost vůči Londonovy, ale nemusím na každé stránce číst, jaký to byl geniální a dokonalý člověk. Menším mínusem je vynechání informací o pozdějším životě Londonovy druhé ženy Charmian, která je v celém díle trošku opomíjena. Zajímalo by mě, jak probíhaly životy Jackových manželek, a hlavně jeho dvou dětí po jeho smrti.

Pokud chcete poznat Jacka Londona, přečtěte si jeho knihy. Žádná biografie nedokáže zobrazit to, co Jack vdechnul do svých knih. I přesto je Irvingovo dílo perfektním obrazem života Jacka Londona. Jackovy knihy nejsou jen obyčejnými beletristickými žvásty. Jeho knihy se od jiných knih značně liší tím, že v nich je zobrazen a popsán život a pravda. Mnoho knih tyto věci nemá. Knihy Jacka Londona jsou díla plná nespočet dokonalých a poutavých příběhů, které lákají svou krásou a poutavostí dodnes.

Finn69
27.05.2023 4 z 5

Knížky Jacka Londona jsem četl jednu za druhou už jako kluk a přestože už je to fakt dávno, mám ho rád pořád. A jeho životopis se čte úplně stejně se zatajeným dechem jako jeho povídky a romány, vždyť ten chlap toho prožil na tři životy, ještě než mu bylo dvacet. A pokračoval stejným tempem až do své hodně předčasné smrti. Z dětského dělníka ve fabrice, ústřicového piráta s vlastní lodí i milenkou (v 15 letech), tuláka po Americe v železničních vagónech a prospektora na Aljašce se neuvěřitelným úsilím a silou vůle stal nejslavnější světový spisovatel, novinář, válečný dopisovatel, respektovaný intelektuál a socialista, jehož knížky obdivujeme dodneška. Takový Martin Eden nebo Tulák po hvězdách patří k tomu nejlepšímu co můžete vzít do ruky a to nejsou zdaleka jediné.
V tomhle životopise najdete o Jackovi všechno podstatné, takže pokud vás jeho život zajímá, jen do toho. A doporučím ho ještě doplnit o skvělou knížku Láska k životu aneb kniha o podivuhodném životě, díle, láskách, bojích a smrti Jacka Londona, spisovatele, zlatokopa, námořníka, tuláka a snílka. Tam kromě životopisu najdete i několik výborných povídek, navíc je to knížka bohatě ilustrovaná a vůbec moc hezká.


Víla
15.01.2023 5 z 5

Životopisy ráda čtu a Jacka Londona jsem ráda četla. Tento životopis mě však upoutal víc než všechna Londonova díla dohromady, realitě se nevyrovná nic, ta je ze všeho nejfantastičtější. Neměl ani pevné nervy, ani charakter. Pak jsem si nechala jen stěžejní díla a zbytek prodala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Námornik na koni v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených145x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených11x
v Knihotéce144x
v Chystám se číst66x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x