Nahoře je ticho přehled

Nahoře je ticho https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155073/nahore-je-ticho-155073.jpg 4 25 25

Nahoře je ticho, románový debut talentovaného nizozemského prozaika, získal r. 2010 prestižní literární cenu IMPAC Dublin, jen v Nizozemsku se jej prodalo přes 100 000 výtisků a dosud byl přeložen do šesti jazyků. Poté co jeho bratr-dvojče Henk zahyne při autonehodě, na níž nese spoluvinu jeho snoubenka Riet, osmnáctiletý Helmer je nucen zanechat studií filologie, zastoupit bratra na rodinném statku a smířit se s koloběhem jednotvárného vesnického života. Po mnoha letech se s vyhlídkou na blížící se šedesátku rozhodne vzít zbytek života do vlastních rukou, nemohoucího starého otce, někdejšího vládce rodiny, izoluje v prvním patře statku a dům znovu zařídí podle vlastních představ. Když se však na scéně znenadání objeví Riet a posléze i její syn z pozdějšího manželství, jehož chce matka načas na statku zaměstnat, Helmer je nucen vyrovnat se nejen s dávnými vzpomínkami a lítostí nad vlastním nenaplněným životem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Boven is het stil


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nahoře je ticho. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

magnolia
28.04.2019 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem zkusila dalšího nizozemského autora - a tentokrát nejsem zklamaná. Vše podstatné vystihuje první komentář (uživatele sharika), já jen dodám, že to byla další z knih, které měly dokonalou atmosféru a působivé zpracování tématu rodinných a jiných vztahů. Krajina, příroda, počasí, lidé... Bylo to jako film.

pajaroh
08.02.2019 4 z 5

Velmi pěkně napsaný příběh o rodinné povinnosti, zdánlivé samotě a citové osamělosti, který vůbec nezní tak depresivně, jak to na první pohled vypadá. Uvěřitelně plynoucí děj bez akčních zvratů - asi jako voda v grachtu - z prostředí nizozemské farmy.


Bettinka
21.08.2018 5 z 5

Navážu na komentář sharika, který je mimořádně výstižný. Trochu mi trvalo, než jsem se začetla, knížku jsem dávala po malých dávkách. Ale někde v půlce se to začínalo plíživě spojovat, všechny emoce, způsobené poměrně strohým popisným jazykem se skvělým úderným a nečekaným humorem, začínaly nabírat na síle. Na straně 275 už se hráze provalily a zbytek knížky jsem dočetla v slzách. Zní to možná pateticky, ale tahle knížka má v sobě jistou geniálnost a zaryje se pod kůži.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. - 31. 3.)

20.03.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - International IMPAC Dublin Literary Award


Kniha Nahoře je ticho v seznamech

v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Gerbrand Bakker
nizozemská, 1962
2013  82%Nahoře je ticho