Nahé slunce přehled

Nahé slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137562/bmid_nahe-slunce-LhW-137562.jpg 4 339 339

Romány o robotech série

< 2. díl >

Po úspěšném objasnění vraždy Vesmířana na Zemi je Elijáš Baley požádán, aby vyřešil další případ – vraždu na Solarii, světě izolovaných panství, jejichž obyvatelé se spolu fyzicky téměř nesetkávají. Baley pozoruje první známky úpadku Vnějších světů. Stagnace dlouhověké kultury závislé na robotech je zřejmá a na Solarii je situace nejvážnější. Země poprvé svitla naděje vymanit se z nadvlády Vesmířanů a začíná snít o nové expanzi…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The Naked Sun , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nahé slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Parádní pokračování Ocelových jeskyní. Žánrově jde opět o detektivku ve sci-fi prostředí. Tentokráte nikoliv na Zemi, ale na planetě Solarii, kde na jednoho člověka připadá 20000 robotů. Celým vyšetřováním se jako had proplétá linka odlišnosti obyvatel Solarie, kteří prožijí celý dlouhý život téměř bez fyzického kontaktu s další osobou, od lidí ze Země, kteří žijí v obrovských podzemních městech s minimem soukromí. Velmi mě bavily popisy a odhady toho, jak společnost podobná té Solarijské může fungovat, jaké to má nástrahy atd. Detektivní linie je napínavá a rozhodně nemohu říct, že bych před závěrečným odhalením dokázal určit průběh vraždy

Samozřejmě téma robotiky a jejích zákonů je tu zcela zásadní a autor poukazuje jak na to, kam může rozvoj robotiky lidstvo nasměrovat, tak na to, jaké mají slavné formulované zákony mezery a jak se dají zneužít. Asi se nedá říct, že je dílo absolutně nadčasové, ale dnes a ještě nejspíš dlouho v budoucnosti bude stále přesným a relevantním varováním pro lidstvo. Nahé slunce se mi líbilo ještě o kousek více, než Ocelové jeskyně a mám pocit, že právě tady se Asimovovi povedlo dokonale skloubit žánry detektivky a sci-fi.

Luigi1
02.12.2023 5 z 5

Tato kniha se moc povedla a vřele doporučuji


Predator3313
07.02.2023 5 z 5

Dá se říct, že vše co mi v prvním díle chybělo, tady už bylo.
Sice mi Eliáš pořád není nějak extra sympatický, nicméně se konečně chová jako detektiv. Nerozhazuje nepotvrzené teorie na všechny strany, ale postupně sbírá střípky informací, až mu vykreslí celou skutečnost.
Kombinace psychiky Solarianů a pozemšťana je velmi povedená a vytváří zajímavé situace. Když se k tomu přidá robot s Aurory a vrah, který nehodlá skončit u jedné vraždy, tak ve výsledku je to bezva jízda :)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023


Knižní novinky (5. - 10. 11.)

03.11.2012


Citáty z knihy (9)

Ale já nechci, abys letěl. Není to přirozené. Proč raději nejedeš?


Ale já přeci nemůžu opustit Zemi!


Člověk přeci ani nemohl přátelsky milovat Daneela Olivawa, který vůbec nebyl člověk, ale robot.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Nahé slunce v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených515x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených31x
v Knihotéce230x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech7x