Na Větrné hůrce přehled

Na Větrné hůrce https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44693/bmid_na-vetrne-hurce-Agb-44693.png 4 4708 4708

Děj románu slavné anglické spisovatelky se odehrává v tajuplném, ponurém prostředí samoty uprostřed mokřin, na usedlosti Větrná hůrka. Její majitel Heathcliff získal nového nájemce pro svůj statek v Drozdově. Pan Lockwood se shodou okolností dostává na Hůrku, kde prožívá strašidelné noční dobrodružství. Hrubost a nevlídnost obyvatel samoty ho tak udivuje, že začíná pátrat po jejich osudech. Od své hospodyně se dozvídá Heathcliffův příběh o nenaplněné lásce ke Kateřině Earnshawové, o citu, který jako zhoubný oheň zažehl jeho duši i srdce, až shořely docela. Slyší i historii Heathcliffovy nenávisti a nenasytné touhy po pomstě, která se po Kateřinině smrti stává jedinou náplní jeho života. Do dramatických osudů hrdinů však znovu zasahuje láska - tentokrát jako spravedlivá odplata. Zlo hyne, dobro zůstává na zemi, aby obrodilo ubitá a utýraná srdce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Wuthering Heights , 1847


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Větrné hůrce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (741)

Knižníblázen
dnes 4 z 5

Příběh několika generací,kde se vždy někdo nešťastně zamiluje. Bažiny, severský vzduch,láska,pomsta,krutost. Na začátku jsem si toho malého cikánského chlapce oblíbila,ale čím více byl starší,tím byl horší. Jenom,proto že on si nemohl vzít Kateřinu,neznamená,že musel ublížit tolika lidem. Ale zase to by potom nebyl zajímavý příběh,takže chápu záměr autorky. Jen škoda,že několika postavám dala stejná jména

miša63
03.05.2024 2 z 5

Z počátku jsem se trochu ztrácela v postavách, ale postupem času se vše vysvětlovalo.


hanpari
28.04.2024 4 z 5

Číst Na Větrné hůrce přináší stejný zážitek jako dívat se na Výměnu manželek.

Emily situaci zachraňuje literárními kvalitami, zatímco dnešní televizním pořadům by prospělo, kdyby uvědomělí občanů neváhali volat policii a sociálku.

Obojí ale v člověku vzbuzuje hluboký odpor. Díky pokleslým televizním pořadům vím, že takoví lidé a rodiny existují, to ale neznamená, že bych chtěl v jejich společnosti trávit více času, než je nezbytně nutné.

Pokud jde o ty literární kvality, jde o dílko poněkud zmatečné. Zbytek je působivý guláš, který v mé maličkosti probouzel upřímnou touhu knihu spálit a doufat, že tak pohřbím i její postavy.

Má-li být uměním schopnost vyvolávat city, ať už jakékoliv povahy, pak chudák Emily uspěla.

Na druhou stranu, já sám považuji tuto definici za překonanou. Jakákoliv politická debata ve mně vyvolává stejný nevěřícný úžas a znechucení.

Suma sumárum, jde o počin možná skvělý, ale nic pro mne. Jako má sestra, i já dávám přednost Jane Austenové.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022


Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na Větrné hůrce v seznamech

v Právě čtených111x
v Přečtených7 701x
ve Čtenářské výzvě1 322x
v Doporučených515x
v Knihotéce2 146x
v Chystám se číst1 490x
v Chci si koupit196x
v dalších seznamech67x