Na obzoru plachta bílá přehled

Na obzoru plachta bílá https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114296/mid_na-obzoru-plachta-bila-Kn9-114296.png 4 39 39

Příběh dvou chlapců se odehrává v prostředí přístavního města Oděsy po potlačení vzpoury na křižníku Potěmkin v revolučním roce 1905.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na obzoru plachta bílá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Mája777
15.10.2023 3 z 5

Kdysi, kdysi dávno jsem tuhle knížku četla. Pamatuji si, že se mi líbila. Od té doby uplynulo hodně vody. Vše se změnilo a dnes na ní pohlížím velmi a velmi shovívavě. Ale tehdy byla poplatná své době a určitě patří mezi klasiku. Jenom ty dnešní děti už nemají tolik trpělivosti a nebude se jim toto chtít číst. A abych byla upřímná, také bych se k ní asi nevrátila, kdyby se mi nechodila do čtenářské výzvy.
(15. 10. 23 - 22 979 - 64)

Pavlaj
10.08.2023 4 z 5

Úlovek z knihobudky, protože se hodila do čtenářské výzvy ´23.
Určitě kvalitní čtení pro děti, pro dospělého už o něco méně. Historické události popisované dětskýma očima mívají své kouzlo, tahle knížka se ale třeba Tomu Sawyerovi nebo Jako zabít ptáčka nevyrovná. Oceňuji krásné popisy přírody i chudinského prostředí, dojem z boje za sociální spravedlnost mi ovšem dost kazilo vědomí, kam to soudruzi bolševici nakonec dovedli. Nádherné jsou ilustrace Kamila Lhotáka. Popisy jsou fakt moc pěkné a až skončí válka, chtěla bych se jet podívat do Oděsy.


Blue
15.06.2023 3 z 5

Jako dítě jsem o tuto knihu neměl zájem. Jako většina tehdejších občanů socialistického Československa jsem odmítal vše, co mělo původ v Sovětském svazu. Takže jsem si tuto klasiku přečetl až nyní. A to už je pozdě. Je to kvalitní dětská literatura, ale prováhal jsem tu dobu, kdy jsem ji měl číst. Jednak je opravdu určena dětskému čtenáři (ne jako třeba Tom Sawyer, kterého může číst i dospělý), jednak už se na ní přece jen podepsal i zub času.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na obzoru plachta bílá v seznamech

v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených3x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x