My Tibeťané přehled

My Tibeťané
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224621/my-tibetane-Xvw-224621.jpg 5 2 2

Kniha první Tibeťanky, která přišla na začátku 20. století na Západ. Rinčhen Lhamo, manželka britského diplomata, nejprve popisuje Tibet svého mládí – místní život, kulturu, zvyklosti a obyčeje. V dalších kapitolách líčí, jak si zvykala na život na Západě, srovnává Tibet s Evropou a mnohé její postřehy nás i po bezmála 90 letech překvapují svou nadčasovostí. V závěru knihy autorka připojuje půl tuctu pohádek, či spíše lidových příběhů, které by se rozhodně malým dětem číst neměly.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My Tibeťané. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

DádazPrahy
03.02.2019 5 z 5

Zajímavá a čtivá knížka, vyprávění rodilé Tibeťanky, která se usadila v Anglii.
I když byla knížka napsaná skoro před sto lety, popis života a zvyklostí Tibetu a porovnání západního a tibetského způsobu života dodnes nabízí velmi zajímavé čtení. V přehledných tématicky řazených kapitolách (např. pokrmy, domy, odívání, slavnosti apod). nám autorka představuje Tibet, jak jej neznáme. "Takový je ten náš Tibet", praví autorka, a z jejího vyprávění cítíme hrdost a lásku k její rodné zemi.
Knížka rozhodně nenudí, má přiměřený rozsah a určitě čtenáře obohatí.
Dovolte mi ocitovat krátký úryvek:
"Na vaši hmotnou kulturu hledím takto: věci samotné jsou velmi žádoucí a ducha, který je vytvořil, nelze dost vynachválit, ale lidé by je neměli zneužívat ani se za nimi honit. Čím více jsou předměty žádoucí, tím ctnostnější je, zřekneme-li se jich."
Jedno tibetské přísloví:
" Pes nemá rád, když se mu ukazuje hůl, a člověk zas, když se mu ukazuje pravda."
Na závěr nabízí autorka šest tibetských pohádek - pro zajímavost, všechny končí slovy "a na vrcholek hory zazářilo slunce štěstí a řeka odnesla žebráckou hůl", což zhruba odpovídá našemu "a žili šťastně až navěky".
Oceňuji také praktický malý formát a hezké černobílé ilustrace, které vyprávění vhodně doprovázejí. Knížku jsem objevila náhodou v knihovně, ale jsem moc ráda, že neunikla mé pozornosti. Pokud se zajímáte o Tibet, je to snad "povinná četba". Velmi doporučuji.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha My Tibeťané v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

tibetská literatura

Autorovy knížky

2014  90%My Tibeťané