Muž ve tmě přehled

Muž ve tmě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14464/bmid_muz-ve-tme-0pw-14464.jpg 4 42 42

V nejnovějším románu se Paul Auster představuje v takové podobě, na jakou jsme u něj zvyklí – jako výborný vypravěč příběhů, který využívá postupy a prvky pokleslých žánrů. Autor pracuje s motivy detektivního, špionážního, sci-fi, válečného a milostného románu, přičemž příběhy často vkládá do sebe a zároveň nenásilně rozvíjí úvahy o povaze reality a lidských dějin. Základní linii vyprávění tvoří stárnoucí nedávno ovdovělý spisovatel. Následkem dopravní nehody je upoutaný na invalidní vozík, proto žije v domě s rozvedenou dcerou Miriam a vnučkou Katyou. Přemítání o uplynulém životě se v jeho hlavě prolíná s vymýšlením příběhu. Owen Brick, hlavní hrdina spisovatelova příběhu, je kouzelník vystupující ve školách a v domovech důchodců. Jednoho dne se ocitne v podivné jámě, a poté co je z ní vytažen, zjistí, že byl odveden do armády. S údivem se dozvídá, že ve Spojených státech zuří občanská válka, jakási obdoba války Severu proti Jihu, a on je pověřen úkolem zabít jednoho člověka…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Man in the Dark , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž ve tmě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Koka
28.06.2020 2 z 5

V knize jsou pozoruhodné pouze dvě epizody. Ta první do poslední tečky popisuje dnešní rasové bouře v USA a napovídá, že když ji Auster napsal někdy před rokem 2008, nepochybně již tehdy se schylovalo k tomu, co se v současnosti děje, a on to předvídavě vnímal:
"Jet toho večera do Newarku bylo jako sestoupit do nižších kruhů pekla. Budovy v plamenech, hordy lidí divoce se valící ulicemi, řinkot rozbíjeného skla, jak se tříštila jedna výloha za druhou, jekot sirén, štěkání výstřelů. ... Cely byly přecpané zadrženými, všichni do jednoho byli černoši a nejmíň polovina z nich tam stála v roztrhaném oblečení, z hlav jim crčela krev, obličeje měli opuchlé ... každého zmlátili poldové."
Tím druhým obrazem, který nemohu dostat z hlavy, je naturalistický popis stětí hlavy civilního pracovníka amerických ozbrojených sil v Bagdádu, provedený a pro TV vysílání nasnímaný iráckými únosci.
Včlenit tyto dvě scény do jinak banálního a docela prázdného příběhu, bylo od autora hodně vykalkulované.

Hanka_Bohmova
31.08.2019 3 z 5

Dočetla jsem už třetí nebo čtvrtou Austerovu knihu a ze všech mám podobné dojmy. Jsou výborně vyprávěné, vnímám v nich téma hry/fantazie jako temného mechanismu, něčeho odcizujícího, a - asi nejdůležitější - po čase si z nich nic nepamatuju. Tak nanicovaté nic, že k rozpomnění je nezbytná opravdu podrobná anotace. Nazvala bych to "dokonalé míjení". Jsem ráda, že aspoň jiných lidí se jeho psaní dotýká, jak soudím podle komentářů.


DeepSea21
23.06.2019 5 z 5

Úžasně atmosférické. Přímo hmatatelná atmosféra. Zajímavě vystavěný příběh.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Muž ve tmě v seznamech

v Přečtených53x
v Doporučených5x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

americká literatura romány

Autorovy další knížky

Paul Auster
americká, 1947 - 2024
2008  90%Newyorská trilogie
2005  85%Kniha iluzí
2009  83%Muž ve tmě
2005  83%Sklené mesto
2007  82%Brooklynské panoptikum