Muž s podivnou minulostí přehled

Muž s podivnou minulostí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435288/bmid_muz-s-podivnou-minulosti-OVo-435288.jpg 4 224 224

V krásném slunném létě roku 1914, kdy půvabná Charlotta má být představena králi a královně na plese debutantek, málokdo z přítomných lidí tuší, jaká mračna se stahují nad starým kontinentem. Zatím se zdá, že nic nemůže narušit poklidný a spořádaný běh života vyšší společnosti... Do Londýna přijíždí z Moskvy kníže Alex, aby tu jménem cara uzavřel smlouvu, která by v případném válečném konfliktu zaručovala oběma stranám vzájemnou účinnou pomoc. Nikdo z účastníků tajného jednání však neví, že je ještě jeden muž – tvrdý, nesmlouvavý anarchistický Felix, jehož posláním je knížete zabít, i kdyby za to měl zaplatit vlastním životem. Jeho odvážný plán, připravený téměř s matematickou přesností, prozatím ztroskotává na nečekaném zvratu-potkává ženu, kterou kdysi vášnivě miloval.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Man from St. Petersburg , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž s podivnou minulostí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

Profesorskey
28.04.2024 2 z 5

Zatím nejslabší Follettovina, která se mi dostala do rukou. Neznamená to, že by to bylo špatné čtení. Příběh je vleklý, ze začátku nezáživný, s několika zvraty, a jednoznačně ho zachraňuje spisovatelova schopnost popisovat reálie, společnost a prostředí Anglie před 1. světovou válkou. Ale i tak mi to na Ken Folletta přijde jako něco, co napsal během měsíce. Raději tedy Kavky, nebo Sněžnou slepotu.

Driftersoul
23.02.2024 4 z 5

Zajímavý, docela podrobný pohled do života, zvyků a mravů v UK před 100 lety. Příběh fiktivní, ale opírající se o několik historických fakt, které mu dodávají autenticitu. Stojí za to, zmínit např. hnutí sufražetek. Nebo mocensko-politické paralely s dnešní dobou (občas při nich až zamrazí). Naopak, některé momenty, jak je u autora (bohužel) často zvykem, jsou předvídatelné - např. vztah anarchisty Felixe s Lydií a nevyhnutelnost jeho setkání s Charlottou. V každém případě, jsem velice ocenil napínavost děje, v podstatě od první do poslední stránky. [The Man from St.Petersburg; 1983].


JaniMa
08.09.2023 4 z 5

Pro třetí setkání s Follettem jsem si záměrně vybrala něco útlejšího, protože rozsáhlý román Pilíře země byl na můj vkus až moc. Kniha zajímavě prezentuje události předcházející světové válce a vykresluje dobovou atmosféru skrze detaily o oblékání, architektuře i společenských konvencích. Příběhová linka, která se skrz to vše line je zpočátku povrchní a slabá, ale před závěrem to začalo být opravdu napínavé, takže jsem se u knihy nenudila. Jako historicky laděná oddechovka to bylo dobré.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (27. týden)

28.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Muž s podivnou minulostí v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených363x
ve Čtenářské výzvě32x
v Doporučených14x
v Knihotéce159x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x