Muž naruby přehled

Muž naruby https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105331/bmid_muz-naruby-kS0-105331.jpg 4 86 86

Komisař Adamsberg série

< 2. díl >

Jedného novembrového rána v roku 1992 sa cez taliansku hranicu do Francúzska vrátili vlky. Prvých jedincov spozorovali strážcovia Národného parku Mercantour v údolí de Moličres. Farmári postupne začali nachádzať ovce s pretrhnutými hrdlami. Podľa dôkazov však nemajú do činenia s obyčajným vlkom. Keď podobným spôsobom umiera aj jedna miestna dedinčanka, ľudia si začnú klásť otázku, či by útočníkom nemohol byť vlkolak. Mladá francúzska prozaička Fred Vargas oživila tradíciu detektívnych románov a uviedla na scénu svojrázneho komisára Adamsberga, ktorý pri vyšetrovaní používa nekonvenčné metódy – prechádzky a snenie. Dej knihy umiestnila práve do pohoria Mercantour a do zvyčajného detektívneho koktailu pridala rázovité postavičky z francúzskeho juhu, ovce a samozrejme vlky.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Ľhomme à l'envers , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž naruby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

mataj
24.11.2023 5 z 5

Více než samotnému případu roztrhaných ovcí a několika vražd jsem propadla trojici svérázných pronásledovatelů domnělého vraha, o kterém někteří věří, že se jedná o muže naruby - tedy vlkodlaka. Camille, Soliman a Bača mě svými mnohdy absurdními diskusemi neskutečně bavili. Když se k téhle prapodivné road movie přidá Adamsberg, vše spěje ke zdárnému a překvapivému konci. Už se těším na další díl.

Chesterton
01.10.2022 5 z 5

První rande s bezva Fred Vargas co slovy vysochala bandu luxusních samorostů, kteří zapadli do mercantourských divokých končin spolu s báchorkou o vlkodlaku a neskonale mi napětím i chytrým humorem okořenili končící léto na plážích Rhodosu . . .

V Camille stvořila podivínku s přitažlivym charakterem.
Sympatický flegmatik Adamsberg nezůstává o nic pozadu. A čtveřice místních Suzanne, Bača, Soliman a traper?
Hodně mi styl autorky připomíná detektivky mojí top Ellis Peters.

Dole se zmiňuje nadpřirozeno. Toho jsem moc nenašla, vlastně skoro žádné. Trochu ne zcela přirozeného jemnocitu se povedlo zemité Suzanne vštípit Solovi a každý z 'mušketýrů' vlastní kus ne úplně přirozeného taktu a lásky k lidem. A to je právě bonus navíc. Jinak jde pouze o dobře nasvícenou pověrečnost či pokroucenou víru. A jestli to něco není, tak překombinované a mysteriózní ;o)

"Pýchu si strč do holínek."
Mám novou fajn autorku!
7/7


kasavubu
07.03.2022 5 z 5

Pěkně vystavěná detektivka. Moc se mi líbilo trio Bača - Soliman a Camille. Když se k tomu posléze přidává ještě komisař Adamsberg, tak to teprve začíná být ta pravá jízda. Moc se mi to líbilo, i když skutečného vraha jsem uhodla už někde za polovinou knihy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Váhání je přepych moudrých. Smělost je přepych silných duchů. s. 161


Když kulhá vedoucí ovce, celé stádo jde šejdrem.


Kniha Muž naruby v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených122x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit1x