Mušle přehled

Mušle
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240287/bmid_musle-240287.jpg 5 94 94

Baladický příběh o osudu pětileté holčičky a její rodiny z doby represivní normalizace, který po mnoha letech skládá jako již zralá žena z nesouvislých střípků svých vzpomínek. Její rodiče patřili mezi emigranty, jimž se nepodařilo dostat své dítě za hranice. Starala se o ni babička v drsném a rázovitém Pobeskydí na hranici Moravy a Slezska, v kraji horského vlnobití na pozadí proměnlivého nebe, černých uhelných slojí a prvních panelákových sídlišť barvy šedi. Vnímání předškolního dítěte je však plné barvité fantazie a hravé magie. Bezbřehá spirituální a metaforická spontánnost dětské duše kontrastuje s nenaplněnou duchovní potřebou člověka zbaveného víry, s uzavřenou pohraniční politikou komunistického režimu a vše graduje v absurdním osudu hlavních hrdinek říznutých horalskou krví, v jejichž divokém klokotu láska, touha, vášeň, nevěra, zrada, zodpovědnost, pochopení a odpuštění nemohly dohrát své role do úplného konce, protože Boha nahradil cenzor.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mušle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

Naďa2411
31.10.2023 5 z 5

Velmi smutný příběh vyprávený 5-ti letou holčičkou, jenž vychovává babička bydlící u mých oblíbených Beskyd. Děvčátko hned po narození matka se svým milencem opustila a emigrovala v obdobi, kdy to byl u nás trestný čin. Dívka vnímá život svým dětským paralelním světem, netušící proč nežije s rodiči. Babička malé Magdalénce pomalu odkrývá životní karty a vypráví dívce i svou nelehkou historii.
Zpočátku mi text v knize trochu dělal problém, ale pak se mi autorky styl zalíbil. Tak jemně napsaný příběh o krutém životě jsem už dlouho nečetla. Autorka je v mých letech a předpokládám tedy, že děj, ač je vymyšlený vychází ze skutečnosti, kdy u nás vládl komunismus a velká cenzura. Doporučuji k přečtení. Pozorný čtenář rychle pochopí název a zabarvení obálky.

EvaHonsová
19.10.2023 4 z 5

Kniha je psaná poetickým jazykem, do poloviny byla velmi opatrná k ději a příběhům. V druhé části nabrala neskutečný zvrat. Neočekávaný závěr.


Lóra1961
30.05.2023 5 z 5

Za mne velké překvapení, krásný příběh a ta čeština!!!! Nádhera

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (16. - 22. 2.)

15.02.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mušle v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených22x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit15x