Pozdě v listopadu přehled

Pozdě v listopadu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153870/bmid_pozde-v-listopadu-1xZ-153870.jpg 5 88 88

Mumini / Muminovci série

< 9. díl

Co se přihodilo v rodině muminků na podzim? Je podzim a dům v muminím údolí je prázdný. Kam se jen všichni poděli? Tyto a další otázky si kladou tvorečkové, kteří se sešli v muminím domě a hledají jeho obyvatele.

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Sent i november


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pozdě v listopadu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

roman9739
19.02.2023 5 z 5

Fantastickej úlet pro fanjšmejkry! O mumíncích bez mumínků! Jako kdyby se sešlo Bratrstvo kočičí pracky, vontové, Haha Bimbi a další, a prožili příběh bez Rychlých šípů!
Ale pecka; asi, prozatím, má nejoblíbenější kniha ze série - pravda, jsem v oboru nováčkem, nemám ještě patřičný rozhled pro srovnání, tak se přehnaně rychle uchyluji k předčasným závěrům - ale jsa předchozí komentáře, nejsem sám.
Přece jen se, napříště, na tatínka, maminku a mumínka, těším; s fififjonkou v zádech, bambulem za krkem, Pimkem ve skříni, mimlou v kapse, Strejdánkem na obzoru a Šňupálkem v nedohlednu...

jirijanovotny
20.11.2022 5 z 5

Pozdě v listopadu aneb o mumíncích bez mumínků.

Barvitě popsaný podzim, do kterého vás autorka vtáhne a který vás svou atmosférou doslova pohltí. Obzvlášť, když je za oknem opravdu podzim, chlad, tma a k tomu ještě prší (pokud neprší, tak doporučuji pustit si na podkres zvuky deště).

Podzim je změnou k horšímu. Vše kolem se mění, stárne, vadne, umírá. Dny se krátí, slunce je stále méně a všude se vkrádá vlezlý chlad. Pociťují to i hlavní postavy této knihy, kterým kolektivně "přeskočí v palici" a vydají se na místo, kde vždy bylo vše v pořádku – do muminího údolí.

Ale změna je život, stejně tak, jako že po létě přichází podzim. A tak na místě, kde čekali útěchu nacházejí… no, to už si musíte přečíst sami.

Na pohádku je tato kniha dost temná. Přesně tak bych si ale pohádky představoval. Život není pohádka, tak proč mazat dětem med kolem pusy nějakým prasátkem Slaninou, čí jinými bezduchými oblbováky.


VivienRavenhill
19.11.2022 5 z 5

Nejfilosofičtější a nejtajemnější ze všech muminích příběhů. Možná právě proto, že v něm paradoxně žádní mumínci nejsou. A přesto jsem si příběh zamilovala, byť je skutečně zvláštní a melancholický jako deštivé podzimní odpoledne zahalené pokrývkou z mlžného oparu. Stejně jako jedinečná paní Jansson. Je mi jasné, že to není kniha pro každého. Ovšem stejně tak na tom je i Malý princ. Roztodivní sousedé z muminího údolí se do prázdného domu nastěhují a čekají, dokud se naše milá rodinka nevrátí. Do té doby tato prapodivná směsice vzájemně koexistuje a dodává příběhu tak specifický humor, třebaže jsou jednotliví tvorečkové zosobněním všech možných dospěláckých neduhů. Neurotická OCD Fififjonka je jednoduše geniální, tu mi neberte. Ale skutečně se mumínci domů vrátí? Kdybych nečetla Tatínek a moře, tak bych si snad ani nedokázala odpovědět.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. týden)

17.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pozdě v listopadu v seznamech

v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě37x
v Doporučených9x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

mumini pro děti od 8 let

Autorovy další knížky

Tove Jansson
finská, 1914 - 2001
1990  90%Čarovná zima
2000  94%Čarodějův klobouk
1999  86%Cesta za tatínkem
2002  90%Kometa
2003  92%Bláznivé léto