Neviditelné dítě a jiné příběhy přehled

Neviditelné dítě a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229481/bmid_neviditelne-dite-a-jine-pribehy-yTU-229481.jpg 5 82 82

Mumini / Muminovci série

< 7. díl >

Deväť pôvabných príbehov zo života mumintrollov, hemulov, hattifnatov, filifjoniek a iných zvláštnych bytostí, ktoré sa síce podobajú na zvieratká, no majú ľudské vlastnosti. Znovu sa stretneme s Mumintrollom, jeho mamičkou a oteckom, a nechýbajú ani starí známi kamaráti – slečna Snorka, Sniff či Snusmumrik. Všetci prežívajú svoje radosti aj smútky, odhaľujú svoje lepšie aj horšie vlastnosti, túžia po...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditelné dítě a jiné příběhy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

MoonR
03.06.2023 5 z 5

Vynachádzavo, vynaliezavo, osviežujúco (cez príbeh iných bytostí ako ľudí) ukázané isté nevysvetliteľné "javy" života, ktoré sa "obyčajnými" frázami a slovami len veľmi ťažko vysvetľujú niekomu inému, pretože akoby sa nenormálne stalo natoľko bežným až to znormálnelo, a už sa tomu nikto nečuduje, hoci by sa mal. Akonáhle nie sú charaktery ľuďmi, veci sú odrazu jasnejšie (v opačnom prípade majú tendenciu skĺznuť do klišé). Najviac sa mi páčil príbeh o ironii a pripodobenie, že ak je človek (bytosť) terčom neustálej neutíchajúcej irónie, zmizne - v rozprávke naozaj, v skutočnosti vnutorne, symbolicky.. prečo, a ako sa "uzdraviť", to už je na čitateľovi.. no hovorí to za všetko.

Hilda_
12.12.2018 5 z 5

Takhle před Vánoci mě poslední příběh úplně dostal.

SPOILER

"Už je jaro?" zabručel muminek. "Jaro?" řekl Bambul popuzeně. "Jsou Vánoce, chápeš, Vánoce! A já nemám nic obstaráno, nic zařízeno a navíc mě ještě pošlou, abych vás vyhrabal. A všichni pobíhají jako blázni, nic není hotové..."
A pak bambul zase hřmotně odešel. "Maminko, probuď se," ozval se muminek zděšeně. "Něco strašného se stalo. Říkají tomu Vánoce."
"Co to má znamenat?" odpověděla maminka a vystrčila čenich. "Já vlastně ani nevím. Ale nic není zařízeno, někdo se ztratil a všichni pobíhají jako blázni. Asi další potopa."

Další typicky muminí úryvky z knihy, které pohladí.:

Dnešní večer byl jako stvořený pro písničku, pomyslel si Šňupálek. Pro novou písničku složenou z jednoho dílu očekávání, ze dvou dílů jarní trudnomyslnosti a ostatní bude jenom bezuzdné veselé, že můžu cestovat, být samotný a spokojený sám se sebou.

"Když budeš pokračovat, stane se z tebe brzy dospělý, řekl pimek. "Budeš jako tatínek a maminka, a to ti patří. Budeš vidět a slyšet všedním způsobem.

"Domů už se sotva vrátíš. tvé kosti zbělají v prérii, tatínek a maminka vypláčou tolik slz, že se v nich utopí, a ze všeho nezbude nic, ale docela nic, a nad tím pak budou výt hyeny."


MOu598
28.04.2017 5 z 5

Miluji Mumínky - víc o tom v komentáři u autorky.
Povídání o Mumíncích a dalších obyvatelích jejich údolí:
Jarní písnička
Strašlivý příběh
O fififjonce, která věřila na katastrofy
Příběh o posledním drakovi na světě
O bambulovi, který měl rád ticho
Neviditelné dítě
Tajemství hatifnatů
Bobík
Vánoční stromeček

Vtipné, veselé i smutné, poučné. Půvabné.
Citát:
"Dohodli se, že si jeden o druhého nikdy nebude dělat starosti. Tím způsobem si vzájemně zajistili klidné svědomí a co největší míru svobody."
"Čím míň měla majetku, tím lehčí měla hlavu."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neviditelné dítě a jiné příběhy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených8x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x