Msta vynálezů přehled

Msta vynálezů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146206/msta-vynalezu-146206.jpg 1 1 1

Ekologie a kulturní krize společnosti Cílem tohoto spisku bylo popsat příčiny ekologických problémů civilizace, nalézt jejich vztah s kulturní krizí společnosti a pokusit se odvodit možné východisko.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Msta vynálezů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

TheRaven
24.01.2014 1 z 5

Možná jsem autorovi trochu nespravedlivý, ale jak jsem ho poznal z jeho textu, tak mu to nebude vadit ani v nejmenším a bude spíš rád, že jeho kniha vyvolala odezvu, ať už jakoukoliv. Rostislav Kocourek sebevědomým stylem kráčí od základů ekologie ke konkrétním environmentálním prohřeškům dnešní civilizace, k psychologii, kvantové fyzice či kosmologii. Ovšem jeho cílem není poznání samotné, ale jeho využití při směrování k jeho cíli, totiž stát se singularitou, nejvyšší to formou lidského bytí!
Chtěl jsem napsat víc (a třeba i jednou napíšu konstruktivnější text), ale ono je asi lepší si to přečíst osobně. Už jen zmíním, že věda a anti-vědecké přístupy jsou si rovny, protože nedokáží vysvětlit své pojmy jinak než tautologií. A východiskem je tedy obrat k základům náboženských nauk a k sobě samému (JÁ). Pak možná dojdete pravého poznání (bytí) a nebudete jen otroky současné úpadkové civilizace (která beztak za pár let zanikne). A je toho ještě hodně, ale objevování světa R. Kocourka si musí užít každý sám!
A jeden citát: „Dalo by se tedy říci, že stane-li se člověk přirozenou bytostí (úroveň kentaura), zbývá mu k dosažení dalšího poznání jediný úkol, a to učinit ze sebe laser.“ (uznávám, trochu nefér vytrhnout větu z kontextu, ale nemohl jsem jinak).
P.S.: "Pokud budeme předpokládat, že Bůh je síla, tak fyzika vlastně zkoumá Boha, tedy cíle vědy a teologie jsou totožné, jiná je pouze metoda."
A to je vše, přeji příjemnou zábavu.

Ikkju
01.02.2013

Autor rozvíjí myšlenku, kterou zmiňoval už Lem - technologickou past, a snaží se postihout příčiny a následky rozvoje technologické společnosti.
Pozorně jsem se snažil číst mě nejbližší obory, a třeba u vody vyzdvihuje problém s detergenty a napětím buněčných stěn. Nemyslím že je to špatně, ale odpady mají tak moc černých stránek, že to nějak komplexně pojmout nejde... Každopádně zajímavé čtení k zamyšlení..


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Msta vynálezů v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst2x

Štítky knihy

ekologie krize

Autorovy další knížky

1998  70%Tajemství kamene mudrců
1997  20%Msta vynálezů
2000  100%Věda a jóga
2010  %Člověk, duchovní vývoj a společnost