Generace proč přehled

Generace proč https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421806/bmid_generace-proc-dJK-421806.jpg 4 28 28

Ms. Marvel série

< 2. díl

Šestnáctiletá Kamala chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Je fanynkou superhrdinů, píše s nimi své vlastní fanfikce. A pak se sama superhrdinkou stane a začíná pronikat do světa svých idolů – Thora, Spider-Mana a dalších členů Avengers. Ms. Marvel získala pět nominací na Cenu Willa Eisnera, vyhrála cenu Hugo, a dokonce si odvezla titul Nejlepší série z Mezinárodního komiksového festivalu v Angoulême.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Crew
Originální název:

Generation Why , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Generace proč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

fvalek
17.06.2022 3 z 5

Jo, cílovka tohohle komiksu je zvláštní, protože to celé vyznívá jako dívčí komiks pro mladší čtenáře, ale myslím, že neurazí nikoho. Neřeší se tu dívčí problémy a jiná společností feminizovaná témata jako móda, kluci apod., naopak se řeší problémy generativity a moderní doby. Objevuje se dokonce Wolverine a podle mě to je docela dobrá akce, takže hoši, nebojte se ženské hrdinky, protože i ta má co nabídnout.

Co se týče děje, tak první díl byl možná trošku všestrannější. Tady se zápletka točí jen okolo Vynálezce a Kamala se za celý den prakticky neobjeví doma, jednou štěkne ve škole, jednou pokecá s Brunem a jinak je celou dobu v pohybu a pátrání. To je škoda, protože celý její arabský a etnický život byl dost zajímavý a podle mě tam je ještě velký prostor k tomu ji poznávat. Navíc na to, že je celý díl "v pohybu", tak z hlediska nějaké akce a epiky to rozhodně nebylo nadstandardní. Co se týče velkého finále, bylo to možná až smutné a Kamala se zrovna moc nepředvedla, naopak se ukázala síla mládí, společné práce a mladé generace. Krásné, ale pro mladého čtenáře k ničemu. Nevím, jaké tu je mravní ponaučení? Věřit sám sobě a nemít depresi z toho, jak dospělí opovrhují mladší generací? Nevím jestli to je nejvhodnější téma pro tu neuchopitelnou cílovku.

Co je na tomhle díle nejvýraznější jsou různá camea a hostující hrdinové. Už nepoznáváme svět kolem Kamaly, ale poznáváme její původ a další schopnosti, slabiny a dovednosti. Nejprve se objevuje Wolverine a je možná autorkami pojatý jako moc milý, hodný a měkký. Pak se zjevuje Lockjaw, který si tak na české scéně mimo komiksové komplety odbývá svou větší premiéru. Nakonec se zjevuje i Medusa a další Inhumans, což taky není tak běžné a ohrané. Možná i proto tu je tak velká mezera na trhu a všechno se zdá rozjeté a čtenář neví jak se co stalo. Proč nemá Wolverine léčivý faktor? Proč jsou Inhumans na Zemi a ne na Měsíci? Ale to v podstatě není důležité. Důležité je dostat toho kakadu!

wistar
14.11.2021 2 z 5

no nevím pro koho je to určené? pro holky 13 let je to infantilní a pro malé děti se tu řeší věci jako klimatické změny, je to neurážející komiks, který má zajímavé myšlenky které nerozvíjí a neví pro koho je


mirec88
17.09.2021 5 z 5

Ešte lepšie ako prvý diel. Prečítal som tento komiks cestou do Košíc v autobuse a vo vlaku a bola to veru veľmi príjemná, zábavná, akčná jazda. Tu už sa príbeh Kamaly naplno rozvinul, páčili sa mi všetky 4 linky (Wolverine, Lockjaw, Vynálezca a matrixovská zápletka). Skvelé. Plných 5 hviezd. A ako bonus, tento komiks má posolstvo, že všetci pokiaľ máme priateľov, hoci sme superhrdinami, nikdy nie sme sami a je potrebné pracovať v tíme. A samozrejme Ms. Marvel má dušu a najviac sa mi páčila myšlienka, že keď je superhrdinkou, či musí ubližovať druhým. Žiaľ musí... Ako povedal Wolverine, niekde tá bolesť musí vyjsť.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

20.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Generace proč v seznamech

v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

2018  78%(Ne)normální
2014  74%Alif, neviditelný
2019  73%Generace proč
2022  71%Neviditelné království
2019  68%Ms. Marvel (Kamala Khanová)