Mravce sa nedajú přehled

Mravce sa nedajú https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323490/mid_mravce-sa-nedaju-Rty-323490.jpg 5 113 113

"Budeme mať krásne mravenisko!" radoval sa Ferdo. A keď usínal, ešte si šepkal: "To som teda naozaj zvedavý, čo zasa zajtra uvidím." Ale čo uvidel, o tom sa mu nikdy ani len nesnívalo...

Literatura česká Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Východoslovenské vydavateľstvo
Originální název:

Mravenci se nedají , 1954


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mravce sa nedajú. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Hani77
11.04.2024 5 z 5

Četla jsem jako malá opakovaně a moc se mi to líbilo.

Janizoun
27.02.2024 4 z 5

Jedno z dalších vyprávění o mravenci jménem Ferda, který potká v lese mravenčí maminku a pomáhá se jí postarat o vajíčka a později o malé červíky, které se z vajíček vyklubou.
Na knize je znát, že je z padesátých let a tak to u nás chtělo i trochu vysvětlování některých významů, slov a obsahu, aby děti pochopily o čem kniha je.
Dobrodružství Ferdy mravence se dětem líbilo, ale chyběla jim tam a i mně Beruška s broukem Pytlíkem :⁠-⁠) I bez nich jsme však objevili další pěknou knížku o hmyzím životě, která rozhodně stojí za přečtení.


J.P.S.
27.12.2023 3 z 5

Četl jsem se synovcem a neteří (ne proto, že bych jim to vybral, ale protože to dostali...). Tenhle díl Ferdy Mravence jsem vůbec neznal, z dětství si pamatuju jen trilogii Ferda Mravenec, Ferda v cizích službách a Ferda v mraveništi. Tohle tedy byla i pro mě úplná novinka. A popravdě, snad nikdy jsem neměl z dětské knížky tak rozporuplné pocity.

Na straně jedné je zde hrozně zajímavá a (z dětského pohledu) velmi napínavá příběhová linka, kdy mravenci z jednoho mraveniště jsou ohroženi otrokářskými mravenci z jiného mraveniště. Jde asi o vůbec nejdrsnější příběh Ferdy mravence, v podstatě je to život mraveniště v permanentním válečném stavu, do kterého se postupně zapojují i jiní zástupci z říše živočichů. Stejně jako v jiných Sekorových příbězích, i zde jsou zdánlivě pohádkové motivy založeny na skutečném chování představitelů hmyzí říše. Jak jsem následně zjistil googlením, mravenec otrokářský (polygerus rufuscens) skutečně existuje a skutečně krade kukly jiných mravenců (a hned jsme měli se synovcem a neteří další téma na vyprávění).

Na druhou stranu je pravdou, co zaznělo ji v komentářích níže, a sice že knížka je místy až zbytečně ideologicky zaměřená. Patrné je to zejména tam, kde spolu jednotlivé části mraveniště „soutěží“ v rychlosti budování. Chápu, že Sekora napsal toto dílo v padesátých letech a že byl tehdy (zřejmě i upřímně) nadšeným komunistou, nicméně za mě už zbytečně tlačil na pilu a dost si tím shodil jinak skvělý námět. Je to škoda, protože stačilo jen trochu ubrat plyn a z přehnaně okatého budovatelství mohla být přijatelná týmová spolupráce a semknutí se při nebezpečí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mravce sa nedajú v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených144x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x