Mozek a farmaka přehled

Mozek a farmaka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476554/bmid_mozek-a-farmaka-717-476554.jpg 5 3 3

Obecná část knihy popisuje základní anatomické struktury mozku ve vztahu k chování a vybrané fyziologické funkce mozku, jako je spánek a vědomí, paměť, emoce – strach a úzkost a jejich ovlivnění farmaky. Samostatná kapitola je věnována dějinám účinků farmak na psychiku a tradičním a netradičním způsobům aplikace farmak. Autoři si všímají i ovlivněním chování běžnými poživatinami nebo některými chemickými prvky. Kapitoly ve speciální části knihy rozebírají podrobněji jednotlivé skupiny farmak používaných zejména v anesteziologii, např. benzodiazepiny, alfa2-agonisty, disociativní anestetika, a to hlavně s ohledem na změny chování. Autoři vysvětlují také použití anestetik při imobilizaci zvířat v rezervacích a zoologických zahradách, v medicíně katastrof pro speciální účely policie a armády i při popravách jako letální injekce, nevyhýbají se ani případům zneužití, například při zásahu speciálních jednotek v divadle Dubrovka při osvobozování rukojmí. Kniha je určena především anesteziologům, ale i ostatním lékařům, zvláště v intenzivní medicíně, neurologii, psychiatrii a klinické farmakologii. Zajímavá bude také pro veterinární lékaře a vzdělané laiky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mozek a farmaka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ondrej5748
09.08.2021 5 z 5

Jedna z nejzajímavějších knih na současném knižním trhu. Dechberoucí fakta, líbí se mi, že lze znalosti částečně aplikovat i v jiných klinických oborech. Čtivě napsáno, spoustu věcí jsem pochopil teprve v knize na rozdíl od studia LF. Opravdu skvělá kniha!

KidWithGun
27.07.2021 5 z 5

Velmi svěžím způsobem podán základní přehled léčiv ovlivňujících mozek, především z pohledu anesteziologa, avšak s výrazným přesahem do jiných oborů lékařských i jiných. Spoustu zajímavostí a aplikace poznatků ve veterinární medicíně činí četbu spíše populárně naučnou než čistě jako učebnici.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mozek a farmaka v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

mozek léky, léčiva

Autoři knihy

Ladislav Hess
česká, 1948
Jiří Slíva
česká, 1978