Moudrost nedokonalosti přehled

Moudrost nedokonalosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413719/bmid_moudrost-nedokonalosti-EhN-413719.jpg 5 31 31

Anglický psychoterapeut a učitel meditace Rob Preece v této jedinečné knize zkoumá způsoby, jimiž naše individuální psychologie ovlivňuje vlastní snahu o probuzení. Čerpá přitom ze své osmnáctileté terapeutické praxe i bohatých zkušeností s výukou meditace. Za klíčový faktor duchovního i psychologického zdraví považuje přijetí vlastní nedokonalosti. Ptáte se sami sebe, proč máte pořád tolik problémů, ačkoli se už delší dobu věnujete buddhismu anebo jiné duchovní praxi? Máte pocit, že se vám nedaří udržovat rovnováhu mezi svými duchovními a psychologickými potřebami? Láska a soucit se rodí z našeho porozumění vlastní omylnosti, nikoli z ideálů dokonalosti. Také moudrost nepřichází vždy jako náhlý záblesk inspirace, nýbrž jako výsledek mnohaletých zkušeností, mnohdy bolestných. Moudrost nedokonalosti se zabývá cestou individuace v životě buddhisty a zkoumá psychologický proces probíhající pod povrchem tradiční stezky bódhisattvy. Kniha reaguje na dosud neuspokojenou poptávku mezi buddhisty, ale určitě zaujme i nebuddhisticky orientované čtenáře zajímající se o jungovskou psychologii. Přeložil Petr Lisý. Edice Mangalam. „Moudrost nedokonalosti představuje příkladnou rovnováhu mezi závazkem k buddhistické praxi a porozuměním hlubinným skutečnostem naší psychiky. Kniha je určena každému, kdo chce pochopit, proč stále sabotuje to, co má nejraději.“ Stephen Batchelor 2. vyd. červen 2017.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

The Wisdom of Imperfection. The Challenge of Individuation in Buddhist Life , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moudrost nedokonalosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

klara1550
22.01.2023

Moudrost nedokonalosti jsem četla s přestávkami tak dva roky. Zapomněla jsem, co bylo na začátku, a budu jí postupně listovat asi znovu. Četla se mi těžce, nebyla to knížka, kterou jsem si jen tak ve volném čase otevřela. Musela jsem mít dostatečnou mentální kapacitu, abych zvládala alespoň trochu chápat, o čem se v ní píše. Nutno dodat, že o jungiánství jsem před přečtením nevěděla zhola nic, o buddhismu jen minimum, a to bylo asi na čtení tak náročné.

V mnoha věcech je ale užitečná a dá se říct "srozumitelná". Hodně mě oslovila kapitola o vztahu Učitele a žáka, která mluví o lidské tendenci upínat se k nějaké autoritě, čímž ale zároveň předáváme druhému moc. Mám pocit, že to není téma jen u spirituální či náboženské praxe, ale taky třeba ve vědě nebo v psychoterapii, kde jsou někteří "guru" oboru vyzdvihování a přijímani, aniž by odborná komunita přemýšela kriticky. Obecně mě tahle idealizace některých osobností velmi rozčiluje a jsem ráda, že to někdo pojmenovává.

VeruSed
12.01.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha, pokračuji plynule dál k dalším knihám tohoto autora.


kamibe
27.05.2020

Preece je opravdu důkladný! I když tu byla spousta výrazů pro mne neznámých, neboť v buddhismu rozhodně kovaná nejsem, byla to pro mna kniha zajímavá (vybrala jsem si ji, protože mě zaujal její název), a to hlavně od druhé části a především tím, jak při popisu celé buddhistické (a patrně nejen buddhistické, ale vůbec životní) cesty zdůrazňuje to, že nakonec sice přijdeme na to, že je v životě potřeba být tu pro druhé, ovšem s vědomím svého nitra, které je třeba naučit udržovat v laskavém poklidu. Líbilo se mi, že velmi často popisuje své vlastní zkušenosti nebo zkušenosti lidí, s nimiž se setkal jako terapeut. Také se mi hodně líbí termín obcházení, kroužení. A netušila jsem, kolik společného se dá najít mezi buddhismem a Jungem. Je to kniha, která na první pohled vypadá, že je tak nahuštěná, že se snad ani nedá pořádně číst, ale když se člověk začte, bude překvapen, že i přes tento dojem je to kniha čtivá a bohatá. Četla si mi hezky, i když jsem spoustě slov nerozuměla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moudrost nedokonalosti v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených45x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených7x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech1x