Motory Boha přehled

Motory Boha https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481009/bmid_motory-boha-ZVy-481009.png 4 55 55

Motory Boha série

1. díl >

Před dvěma sty lety byl ve vzdálených končinách sluneční soustavy učiněn ohromující objev: obrovská socha mimozemského tvora s nápisem, který se vzpíral všem snahám o rozluštění. S objevem nadsvětelného pohonu se hvězdy přiblížily na dosah, a průzkum odhalil další záhadné artefakty. Jejich rozměry jsou mimo lidská měřítka a každý z nich je krásný zvláštním a provokujícím způsobem. Lidé jejich tvůrce přezdívají „Stavitelé monumentů“. Nikdo netuší, kdo to byl, a kam zmizeli, ale je zjevné, že prastará minulost mimozemské civilizace může být úzce svázána s budoucností Země. Planeta Země sama je na pokraji katastrofy – na hledání odpovědí není čas. Dokonce ani na otázku, která může být klíčem k přežití celé lidské rasy...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

The Engines of God , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Motory Boha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

kralika
18.04.2024 5 z 5

Tohle mě opravdu bavilo. A navzdory skvělé myšlence, výpravným kulisám a nenápadně zábavným hláškám ("Měli jsme to tu přeorat jako Schliemann"), chápu, proč s tím má spousta čtenářů problém a proč ostatně tento výjimečný román není ověnčen spoustou cen. Ono to je psáno spíš pro autora samotného, pro čtenáře snad ani ne. Respektive, McDevitt má dar skvělé představivosti, hýří neokoukanými nápady, ale nemá dar to vše předat v úhledném balíčku.
Já mu to ale zcela odpustil.

Malarkey
16.11.2023 3 z 5

Výpravné techno-sci-fi, u kterého jsem si doslova vylámal zuby, abych se dostal k samotnému závěru. A musím říct, že v mnoha ohledech je to problém asi můj.

Jack McDevitt evidentně vytvořil ságu, která si zaslouží srovnání s Nadací nebo s Rámou. Minimálně svojí výpravností se těmto legendám dost dorovnává. Jenže osobně mám problém s tím, když autor zabředne do různých technologických vysvětlivek a opustí od dostatečného emotivního propojení postav se čtenářem.

Tady se to totiž podle mě tak stalo. Kniha má úctyhodný záměr čtenáře uchvátit námětem, což se jí jednoznačně daří. Zároveň to dělá ale tak, že ji ocení hlavně nějaký ten výzkumník nebo prostě ten, který těmto vědeckým tématům holduje. Já se mnohdy dost ztrácel.

Přitom knihy například od Pavla Fritze nebo Tomáš Petráska mě přesvědčují, že to lze sladit. Tady jsem s tím dost bojoval.

Na závěr jsem byl přesvědčen, že čtu něco naprosto neobvyklého, ale nedokázal jsem se ke knize vracet s radostí. Pokračování s názvem Deepsix je ale něco, čemu bych se rád jednou podíval na zoubek. Musím tomu teď dát ale trošku čas na zapracování. Je toho hodně, co mi tato kniha dala, ale i vzala.


Davidin
27.04.2023 4 z 5

Tohle mi naprosto vyhovovalo. Sci-fi spíše zaměřené na odkrývání a poznávání, než na akční jízdu. Nejsou zde spektakulární bitvy, extrémní konflikty a obyvatelné planety jsou spíše zbořeniště, odkrývaná ve střípcích. Několik silných zvratů autor samozřejmě do osnovy příběhu zakomponoval, např. terraformaci celé Quaraqui... provedenou značným počtem jaderných hlavic... při které je celá planeta zalita obří tsunami a tvorové žijící na povrchu, si ve dvojce už nezahrají, ale i přesto bych autorův styl psaní definoval jako značně strohý. Což mi k příběhu paradoxně skvěle sedělo. Mix archeologie a výprav za neznámým se totiž nesl v definované nenáročné linii, poukazující na historii navštívených míst, popř. řešící decentně důležité otázky (např. planetu Zemi v roce 2200 úplně v prdeli nebo již zmíněné vyhlazení jiné planety), pro mě osobně ještě navíc umocněno čtivostí celé knihy. Co autorovi ovšem nefunguje? Hloubka jednotlivých postav. Již zmiňovaná strohost je obsažena bohužel i v této části jeho stylu psaní a čtenář může mít problém vytvořit si bližší pouto s hlavními postavami v příběhu. Když v průběhu nějaká zemře, tak lze dané úmrtí přejít pouze pokrčením ramen. Upřímně, hraje zde roli i klasické nelogické chování na cizích planetách alias Jsem tady jako doma a nic mě neohrozí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Motory Boha v seznamech

v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit10x

Autorovy další knížky

Jack McDevitt
americká, 1935
2000  71%Motory Boha
2010  78%Ďáblovo oko
2008  85%Deepsix
2011  73%Omega
2010  79%Čindi