Morfium přehled

Morfium https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330254/bmid_morfium-mZ2-330254.jpg 4 45 45

Bůh? Čest? Vlast? Morfium! Varšavan Konstantin Willemann, syn německého aristokrata a popolštěné Slezanky, si z vlasteneckých hesel a tradice posvěcené krví vojenských hrdinů nic moc nedělá. Je to cynik, lotr a bonviván. Nevěrný manžel a nezodpovědný otec. Do válečných bojů v září roku 1939 se Konstantin zapojuje jen neochotně, ale po porážce Polska se stává členem tajné polské organizace. Nechce však být Polákem ani Němcem. Touží pouze po další lahvičce morfia a po tom, aby se mohl vrátit ke svému zhýralému životu plnému luxusu, krásných žen, drog a alkoholu. Szczepan Twardoch dokázal něco, co se v polské próze vidí jen zřídka — stvořil antihrdinu, kterého si zamilujete. Příběh slabého, rozervaného člověka zapleteného do světových dějin ztvárnil tak, jak to umějí jenom ti nejlepší literáti — Witkiewicz, Gombrowicz či Littell. Bláznivý, ďábelský a troufalý román.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Morfina , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morfium. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Yorika
03.03.2020 3 z 5

Hlavního hrdinu prostě nemůžete mít rádi.Bezcharakterní, přelétavý, vypočítavý, se sklony k závislostem k alkoholu a drogám.Postupem času však porozumíte jeho pohnutkám a pochopíte, že je jen dalším bezmocným kolečkem v mašinérii války.Tušíte, že to nemůže dobře dopadnout.

OdvaznyMladyMuz
09.01.2020 4 z 5

Prvních několik desítek stran jsem bojoval s tím, že to na mě působí jako kdyby Irvine Welsh se zajel podívat do Varšavy okupované nacisty. Ačkoliv jsem s tím tak trochu počítal. Doslova jsem nesnášel hlavní postavu. V jednu chvíli se to však zlomilo a já se nechal bavit tím schizofrenním vyprávěním. Tohle je jiná válečná Varšava než třeba v Pianistovi. Zatímco Wladyslaw Szpilman se v děsivých kulisách skrývá před "lovci židů", Konstantin Willemann si nechává vpálit do žíly svou dávku morfia od ruské kurvy. A ačkoliv to zpočátku je slušná drogová jízda, postupně morfium přestává být tou klíčovou substancí, mění se charakter hlavního hrdiny, mění se svět kolem. Nakonec i ta ruská kurva dostane lidštější tvář. Na konci jsem byl rád, že je po všem.


timelady
28.07.2019 4 z 5

Už od začátku knihy jsem měla pocit, že se celý děj (i autor sám) veze na vlně LSD. Bavila mě forma, jakou je dílo psáno, bavilo mě, jak aktér o sobě mluví jak v ich formě, tak i v er formě. Bavilo mě, jak se dej místy ubíral sem a zároveň tam, ale hlavně sehnat morfium.

Potřebuji více knih od polských autorů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Morfium v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených5x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst76x
v Chci si koupit17x