Zlato posledních Ronovců přehled

Zlato posledních Ronovců https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531228/bmid_zlato-poslednich-ronovcu-65ce83270b177.jpg 4 4 4

Mordýřova dcera série

< 2. díl

V druhém díle série Mordýřova dcera je švédským vojskem dobyt Trutnov a dcery rytíře Korduleho prchají před invazí z nedalekého Vřešťova do Prahy. Zámek, kde hodlají cestou přespat, je však již obsazen Švédy a šlechtičny padají do zajetí. Švédové jsou však na zámku z jiného důvodu, než aby chytali prchající šlechtičny. Na útěku je i dcera mordýře, po jejíchž stopách se vydávají nejen marodéři, ale i Deverouxův wolfhound, který je vycvičen k lovu lidí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlato posledních Ronovců. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

hankapimi
18.04.2024 4 z 5

Není člověk ani spisovatel ten, aby se zavděčil čtenářům všem. Ale pan autor se významně od prvního dílu posunul vpřed k širší základně čtenářů. Není mnoho knih, které by se věnovaly švédské okupaci českých zemí za třicetileté války. Trošku mi chyběl širší pohled na historické události z této doby. Rozesmála mne poznámka o otci Scholastikovi ze známé české pohádky. Ale úžasně pan autor popisoval zámecký park i stavební prvky průčelí zámku, kde měly Kordulowny přespat. Také jsem byla vděčná za vysvětlivky v závorkách, doteď jsem netušila, že kakabus byl hrnec na vaření. Zlato posledních Ronovců je čtivé, napínavé i poučné, doporučuji k přečtení.

ColoringMartina
22.03.2024 5 z 5

Na druhý díl ze série Mordýřova dcera jsem se moc těšila. Byla jsem zvědavá, jak se osudy hlavních hrdinů budou dál vyvíjet.

Román začíná akčně, po prvních pár stránkách se ocitám v bitvě o Truttnow. To mě vážně nebaví a nebýt poučena z prvního dílu, měla bych tendence čtení vzdát. Ale doufala jsem, že když i tentokrát vydržím, opustím bitevní vřavu a začnu sledovat život lidí v zemi okupované švédskými vojsky. A taky že jo. Celkem rychle jsem se posunula do Dietenicz a už se to hezky rozjelo. Setkala jsem se tu mimo jiné se starou známou, lady Kordulownou a jejími dcerami. Přibylo pár dalších postav a začalo se rozvíjet pořádné drama o moci, zvrhlosti, podlosti, pomstě, ale i hrdinství a lásce. Od této chvíle jsem četla jedním dechem a knihu přelouskala během pár dní.

Ve Zlatu posledních Ronovců pan Činčura dokazuje, že se spisovatelsky posunul o kousek dál. Připadá mi, že tato kniha je ještě čtivější, údernější, napínavější. Autor opět skvěle vykresluje dobovou atmosféru a výtečně se mu daří i popisy reálií a to aniž by s nimi zdržoval dynamiku čtení.

Jediné, co mě mrzelo bylo to, že Anysa a Amos zde dostávají jen velmi málo prostoru. I když na druhou stranu, alespoň se můžu těšit na další díl. A že je na co se těšit, protože těch dějových linií se nám tu rozehrálo až až.


Kalina
14.03.2024 4 z 5

Pěkně plynoucí příběh bez zbytečného natahování knihy. Osudy hlavních hrdinů zasazených do bojů se Švédy byly myslím dost dobře vyprávěné. Je pravda, že historické události z té doby nezabrali moc místa, ale co,je to román, kde snad politika nechybí. Ovšem švédské delikatesy mi lehce obraceli žaludek a ocenila jsem i tehdejší znalosti v ošetřování zraněných a nemocných vojáků. Samozřejmě nechybí ani láska. Z mého pohledu můžu román doporučit k přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlato posledních Ronovců v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

třicetiletá válka (1618-1648) romantika dobrodružství historické romány české romány

Autorovy další knížky

Jan Činčura
česká, 1963
2022  88%Mordýřova dcera
2024  85%Zlato posledních Ronovců