Moja duša zostala v Osvienčime přehled

Moja duša zostala v Osvienčime
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523491/bmid_moja-dusa-zostala-v-osviencime-6517089c3c1e6.jpg 4 73 73

Neuveriteľný príbeh Slovenky Heleny Citrónovej a nacistického dôstojníka Franza Wunsche založený na skutočných udalostiach Osvienčim, 1942: Tento nezabudnuteľný román založený na skutočnej udalosti oživuje najsilnejší príbeh zakázanej lásky v dejinách. V Osvienčime obohnanom ostnatým drôtom sa napriek nepredstaviteľným prekážkam do seba zamilujú dvaja ľudia. To, čo sa stane potom, vám vráti vieru v ľudskosť a prinúti vás veriť v nádej aj tam, kde by nemala existovať. Helena vystúpila z dobytčieho vagóna na zamrznutú pôdu Osvienčimu. Zostáva jej dvadsaťštyri hodín života. Hneď zajtra ju plánujú zabiť, ani jej nevytetujú väzenské číslo. Kým okolo nej padá sneh, chveje sa, lebo vie, že bola odsúdená na smrť za zločin, ktorý nespáchala. Keď k Helene podíde dôstojník v sivej uniforme a odtiahne ju preč, obáva sa najhoršieho. Namiesto toho jej povie, že jeden z dozorcov má narodeniny, a prikáže jej, aby mu zaspievala. „Nechcem, aby sa ti niečo stalo,“ zašepkal a vtlačil jej do ruky lístoček. Keď si ho prečítala, celé telo sa jej zachvelo: Zaľúbil som sa do teba. Nasleduje príbeh lásky, ktorá bola zakázaná a nemožná, a predsa zachránila obom, a mnohým ďalších, život.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Girl in the Striped Dress , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moja duša zostala v Osvienčime. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Lenka276
20.05.2024 4 z 5

Mě se knížka moc líbila! Je v ní vysvětlena spousta věcí, jak to v koncentračních táborech chodilo. Příběh lásky také velmi zajímavý. Těžko uvěřitelné, že se to vůbec mohlo v takovém prostředí stát. Za mě palec nahoru.

Thalin
05.05.2024 2 z 5

Běžně tyhle příběhy z koncentračních táborů nečtu, protože mi přijde, že se snaží často tu dobu romantizovat a většinou ji i dost přibarvují. Hlavně pokud jde o nějaké "love story" v táborech. A tady to nebylo o moc jiné, ale kniha mi byla doporučená, že je prý podle skutečného příběhu.
O skutečné Heleně jsem si ale něco přečetla a tohle je ze značné části spíš jen autorčina fikce, kde Franz často působí, jako milý zamilovaný chlapík, který se k tomu všemu přimotal náhodou a je nevinnost sama. Stejně tak přežití v táboře autorka popisuje s jakousi idealizací. Jen sem tam šoupne nezáživně jednu větu věty o nějaké brutalitě a jede dál.
Některá fakta sice sedí, dle toho co jsem se dočetla (Zpěv na narozeniny, záchrana sestry atd), ale v mnohém je to dost přibarvené.
Celé mi to přišlo tlačené na city a taky mi tam chyběla nějaká ta hlubší psychologie postav. Zkrátka mi to po většinu času neznělo vůbec uvěřitelně. S podobnými knihami se roztrhl pytel a chápu na jednu stranu proč jsou populární. Ale na tu druhou mi přijde trošku zvláštní, že si někdo až tak idealizuje tak odpornou část historie, skrze velmi upravené příběhy. A aby dosáhl tíženého efektu, tak dodá, že je to podle skutečného příběhu. I když si z něj často vezme jen málo.


Noisette73
26.04.2024 5 z 5

Důkaz, že láska je všemocná, slepá a nevybírá si. Příběh mě chytil za srdce a přesto, že to celé bylo o lásce zapovězené, byla vlastně krásná, ať to zní jakkoliv paradoxně. Tento příběh je mou srdcovou, četla jsem vše co o něm vyšlo a byť se tento úplně nedrží historických faktů líbil se mi zatím nejvíc, za což se trochu stydím, neboť je to fakt hodně červené. No a ještě víc se asi stydím za to, že bych snad byla schopna Franze milovat též, prostě jsem v tomto hrozný až přílišný romantik a lásku miluju ve všech podobách. Je krásná, krutá i naprosto nevyzpytatelná. I jsem si poplakala, tohle fakt umí napsat jen život.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)

10.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moja duša zostala v Osvienčime v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených4x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech3x