Moja cesta k ultra přehled

Moja cesta k ultra
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362179/bmid_moja-cesta-k-ultra-FQH-362179.jpg 4 129 129

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moja cesta k ultra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Miladad
09.01.2024 3 z 5

Hodně americký text, ale závěrečná část mě dokázala vtáhnout.

jiri1089
22.12.2023 4 z 5

Zdejší komentáře jsou většinou přesné. Záleží tedy na vaši chuti, jestli vám to sedne. Je to příběh padlého anděla, který se zvedl. Způsob vyprávění je často americký... ale až na některé odstavce to spíše pomahá čtivosti a spádu knihy. Za mě byl rozhodně zajímavý přesah do veganské stravy a systému treninku. Není to návod, ale myslím, že to může být inspirace pro už sportovní lidi, aby se chtěli dozvědět více o tom, jak jejich tělo může fungovat. Reálně má kniha asi 230 stran. V kontextu investovaného času / výkon jsem hodně spokojený.

Co bych knize/překladu vytknul je nepřepočítání mil do km. Ano dokážu si to vynásobit x 1.6, ale myslím, že pro zážitek ze čtení a uvědomění si ultra vzdáleností by bylo lepší vidět ty km jasně na papíře.


work
24.02.2021 3 z 5

Zajimavá knížka, i když bude hodně záležet na úhlu, ze kterého se na ni podíváte:
# Sportovní. Ten je bezesporu nejzajímavější. Nezbývá mi, než obdivovat zarputilost a vytrvalost, s jakou Roll začal naplňovat cíle, které si sám stanovil. Jasně, není to úplně tak jako to vypadá - tedy že gaučový povaleč za několik měsíců zvládl ultramaraton, protože Roll se gaučovým povalečem stal až po předchozí sportovní minulosti, takže určité predispozice tam byly. To ale nijak nesnižuje jeho odhodlání věci měnit a dotahovat do konce. Za sportovní část plný počet hvězd.
# Motivační. Ten souvisí napřímo s úhlem sportovním, častečně i s úhlem stravovacím. Rich je dobrý motivátor, protože si to poctivě prožil z první ruky. Nejlepší motivační proslovy a cvičení trvaji 20 minut až hodinu, pak už je to jen rozmělňování dříve řečeného. A Roll zde rozmělňuje hodně. Po prvních kapitolách bych doporučil s radostí knížku každému. Po dalších už jen někomu. A po přečtení celé bych ji seškrtal na parádní článek a ten doporučil každému:)
# Výživový. Aneb kterak se jedlík hamburgerů veganem stal. Principiálně mi na tom nevadí vůbec nic, rostlinná strava má v sobě mnoho pozitiv, včetně toho euforického pocitu lehkosti a energie (vyzkoušeno na sobě). Potíž je v tom, že Roll ke své plant-powered dietě přistupuje dost fanaticky a ne všechny argumenty, co pro ni má, jsou pravdivé. V této oblasti jdou poznatky ale rychle dopředu a od doby vzniku knihy byla řada mýtů o prospěšnosti plant-powered stravy vyvrácena. O tom ale Roll nemohl ještě vědět, takže fajn. Celkem nepokrytá propagace vlastního byznysu na tomto poli mi tu ale vadila.
# Spisovatelský. Moc nevěřím, že knížku napsal Roll sám, ale poznámky o spoluautorovi jsem nenašel. A pokud napsal, držel se šíleně profláknutého motivačního schématu výzva - ukazuje se naprosto neřešitelná - zoufalá situace - překonání zoufalé situace - vítězství. Jednou to funguje, ale máte-li to ob jednu stránku, stane se to předvídatelným a po pravdě i zbytečným.
Takže celkově silný příběh s trochou vypravěčské licence a vcelku zbytečnými přílohami.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moja cesta k ultra v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených179x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

běhání, běh autobiografické prvky

Autorovy knížky

Rich Roll
americká, 1966
2013  81%Hledání ultra