Modrá ako noc přehled

Modrá ako noc
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355025/bmid_modra-ako-noc-j9P-355025.jpg 4 87 87

Amsterdam, píše sa rok 1654. Po náhlej smrti manžela sa mladá Catrijn rozhodne odísť z rodného mestečka a začne nový život ako gazdiná v rodine úspešného obchodníka. Amsterdam v tom čase prekvitá, zo zámorských výprav na Ďaleký východ sa do krajiny vracajú lode plné exotického bohatstva. Mladej vdove nebezpečne skríži cestu postava z minulosti a Catrijn utečie do Delftu. Tam svoj umelecký talent uplatní v rozvíjajúcej sa hrnčiarskej dielni, výrobky ktorej začínajú konkurovať drahému čínskemu porcelánu. No osud jej do života vstúpi znova, tentoraz v podobe morovej epidémie, a mladá žena sa musí rozhodnúť, či poslúchne rozum a zachráni sa, alebo srdce a ostane s mužom, za ktorého sa vydala.... celý text

Romány Umění Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Nachtblauw , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modrá ako noc. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

daza.dt
21.06.2023 5 z 5

Téma této knihy mě velmi lákalo a autorka rozhodně nezklamala. Příběh je krásně vystavěný, čtivý a hnedka vás to vtáhne do děje. Navic jsem měla to štěstí a před pár lety jsem se na stejných místech jako hlavní hrdinka pohybovala, tak to byl ještě takový milý bonus navíc. Rozhodně doporučuji si i některá jména umělců zmíněných v knize dohledat - jejich osudy jsou též velmi zajímavé.

braunerova
02.04.2023 3 z 5

Předně musím říct, že autorka umí vtáhnout čtenáře do děje, přečetl jsem za dva dny. Historie výroby holandského porcelánu byla zajímavá, nechybí kvalifikovaný doslov a seznam zdrojů. Přesto po dočtení byl můj dojem poněkud rozpačitý. Předně autorka pojala Katrin jako moderní emancipovanou ženu, což u vesničanky, která pomalu neuměla ani číst a psát, působilo hodně nevěrohodně. Korunu tomu nasadilo povídání s přítelkyní o tom, že na svatbu v 17 letech byly příliš mladé. Mluvit takto v 17.století, to je tedy opravdu kiks. Dále příběh je plný dramatických událostí, ty se ale vždycky rychle a jaksi sami vyřeší. Řadím knihu spíše do kategorie románů pro ženy.


hannina
20.11.2021 4 z 5

Do života neohrožené ženy se toho vejde hodně i když žije v Holansku v 17. století. Catrijn se pere o svůj život a jde si navzdory strachu a pochybnostem za svým přes mnohé překážky, přičemž tou první je despotický manžel. Její statečnost jí přináší setkání s několika významnými umělci své doby a s lidmi, kteří ji dopomohou k využijí jejího talentu. Jako nadaná malérečka stojí u zrodu slavné délfské keramiky. Fiktivní příběh na pozadí skutečných událostí. Forma jednoduchého vyprávění není žádným literárním skvostem. Obsah však zajímavý a přes popisované hrůzné události se knížka čte lehce.. "Výborný historický román s prvky romance i thrilleru" . (Biepmiepje).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Modrá ako noc v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených8x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

17. století keramika

Autorovy další knížky

Simone van der Vlugt
nizozemská, 1966
2017  86%Půlnoční modř
2022  84%Obchodnice z Amsterdamu